Peciválky, oblíbené vdolečky našich prababiček

Peciválky

Peciválky je dobrota z roku 1860 a recept na ně si předávaly generace žen po celou tu dobu. Paní Zdeňka Lexová z Jihlavy se o ně podělila, protože i její pravnoučata se mohou po peciválkách utlouct.

Budeme potřebovat následující suroviny:

- 500g hladké mouky
- 50g rozpuštěného másla
- 70g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- ¾ kostky kvasnic
- 2 dcl mléka

„Zaděláme těsto, necháme vykynout, vymastíme plech a děláme vdolečky,“ popisuje paní Lexová. „Vdolečky už nemastíme, jen pokládáme na plech.“ Po upečení se s nimi dělá něco méně obvyklého, spaří se totiž horkou vodou. „Vysypeme je do mísy, v té míse zalijeme vařící vodou. Jsou potom takové načechrané. Přikryjeme poklicí, protřepete a já počítám do pětadvaceti a pak to zcedím,“ vysvětluje dále.

Nakonec se vdolečky v míse pomastí, protřepou, posypou mletým mákem s cukrem a znovu protřepou. Vznikne tak na pohled hezké a na chuť výborné jídlo.

Recept předala prababička paní Zdenky Lexové – Marie Šloufová, která vařila na zámku v Kněžicích na konci 19. století. Ta ho dala své dceři, ta zase své a ta už potom Zdence Lexové, které je třiaosmdesát a pořád peciválky peče.