Pečené vepřové koleno v marinádě
Bude vás o nadcházejícím víkendu hodně u stolu? Pokud nemáte v okolí žádného vegetariána, doporučím vám upéct pro všechny vynikající vepřové koleno – nebo raději dvě.
- 2 vepřová kolena
- sůl, pepř
- nové koření celé
- bobkový list
- Marináda:
- půlka světlého piva
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3 stroužky česneku
- trocha vývaru z předvařených kolen
- 1 cibule
Nejprve kolena umyjeme a dáme je předvařit s kořením. Použijeme podobnou kombinaci jako do polévky – sůl, kuličky pepře, nové koření a bobkový list.
Mezitím si nachystáme marinádu z dvou deci piva, lžíce medu, dijonské hořčice, tří stroužků česneku, jednoho balení pasírovaných rajčat a až budou asi po hodině kolena předvařená, tak do ní přidáme i trochu vývaru z kolen.
Vepřová kolena pak vložíme do pekáče a přelijeme marinádou a přidáme jednu cibuli nakrájenou na kolečka.
V troubě předehřáté na dvě stě stupňů pečeme asi hodinu pod poklopem, ten ale poté sundáme a necháme dopéct kůrčičku. S čerstvým křenem, hořčicí a chlebem je to ideální oběd.
Související
-
Kuře po italsku
Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít.
-
Houbové bramboráky
Brambora je nesmírně vděčná plodina, která se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů. Pokud snesete smažené a česnek, určitě patříte mezi příznivce bramboráků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.