Pečené vepřové koleno v marinádě

Bude vás o nadcházejícím víkendu hodně u stolu? Pokud nemáte v okolí žádného vegetariána, doporučím vám upéct pro všechny vynikající vepřové koleno – nebo raději dvě.

Ingredience
  • 2 vepřová kolena
  • sůl, pepř
  • nové koření celé
  • bobkový list
  • Marináda:
  • půlka světlého piva
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • trocha vývaru z předvařených kolen
  • 1 cibule

Nejprve kolena umyjeme a dáme je předvařit s kořením. Použijeme podobnou kombinaci jako do polévky – sůl, kuličky pepře, nové koření a bobkový list.

Mezitím si nachystáme marinádu z dvou deci piva, lžíce medu, dijonské hořčice, tří stroužků česneku, jednoho balení pasírovaných rajčat a až budou asi po hodině kolena předvařená, tak do ní přidáme i trochu vývaru z kolen.

Vepřová kolena pak vložíme do pekáče a přelijeme marinádou a přidáme jednu cibuli nakrájenou na kolečka.

V troubě předehřáté na dvě stě stupňů pečeme asi hodinu pod poklopem, ten ale poté sundáme a necháme dopéct kůrčičku. S čerstvým křenem, hořčicí a chlebem je to ideální oběd.

autor: dak

Související

  • Kuře po italsku

    Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít. 

  • Houbové bramboráky

    Brambora je nesmírně vděčná plodina, která se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů. Pokud snesete smažené a česnek, určitě patříte mezi příznivce bramboráků.