Pečené koleno podle Jardy Havla
Kdo jí zdravě, může jíst i chutně aneb dnešní dobrota vás určitě potěší. Ve svém vlastnoručně vydaném souboru receptů Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků má pan Jaroslav Havel i něco moc zdravého – lék na klouby, proti vysokému tlaku s vitamíny a minerály. A to je vepřové koleno.
„V kuchařce se dočteme, že želatina z kolene je dobrá na klouby, česnek a cibule mají antibakteriální účinky, hořčice napomáhá trávení a pivo je nejlepším iontovým nápojem s mnoha vitamíny,“ směje se Jaroslav Havel.
1 pěkné zadní vepřové koleno,
česnek
francouzská hořčice
sůl
pivo podle chuti
3 cibule
Potřebujeme jedno pěkné zadní koleno a všechny ostatní ingredience v množství „přiměřeně“, radí kuchař. „Smícháme francouzskou hořčici s česnekem, zalijeme pivem a uděláme z toho takovou kašičku. Poté koleno vykostíme a jemně naklepeme, aby bylo měkké. Osolíme, potřeme kašičkou, zavineme jako ptáčka a svážeme potravinářským provázkem.“
Kolenu připravíme na pekáč pěknou podestýlku z velkého množství jemně nakrájené cibule a piva. Dáme zapéct alespoň na 90 minut do trouby.
Upečené koleno poznáme podle pěkné zlatavé kůrky a lákavé vůně a mezitím už můžeme chystat přílohu. Možností máme několik: „Můžeme si dát bramborové placičky, dobrý měkký chleba anebo brambory s kyselým zelím.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.