Brambory z pomalého hrnce
Většinou chceme navařit dobře a chutně, často zdravě, ale hlavně rychle! Proto bude možná znít trochu zvláštně, když ta dnešní dobrota bude z takzvaného pomalého hrnce.
Existují dvě varianty – bytelný hrnec, který se vkládá do trouby, která jede na nízkou teplotu a dlouho, nebo samostatný hrnec do zásuvky na elektřinu, který má funkci pomalého vaření.
V pomalém hrnci se nám dokonale smísí chutě a vůně, když má hrnec malý příkon, má i nízkou spotřebu a také si díky nízké teplotě potraviny zachovají živiny a vitamíny.
Pomalý hrnec si pochvaluje i pan Přemysl z Ostrova nad Oslavou. Používají ho se ženou velmi často i na složitá jídla, jako jsou guláše, svíčkové a podobně. Mně dal ale recept na jednoduchou bezmasou dobrotu.
6 středních brambor
asi 6 nakrájených žampionů
3/4 kelímku smetany na vaření
sůl
kari
koření dle chuti
„Dáte tam brambory, žampiony, kari koření a směs koření z Turecka. Celé se to zalije smetanou. Na dvě porce přibližně tři čtvrtě kelímku smetany, necháte to vařit asi tři hodiny a je to chuťově úplně vynikající jídlo.“
Dají se samotné brambory se žampiony a smetanou vylepšit masem? Docela určitě! „Měli jsme tam anglickou slaninu, ale naznali jsme, že tam žádné maso nemusí vůbec být,“ směje se pan Přemysl.
Tak to vidíte, v pomalém hrnci se vám krásně upečou i brambory se žampiony, kari nebo jakýmkoli jiným vaším oblíbeným kořením i bez masa. Hlavní je nezapomenout hrnec včas zapnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka