Panna cotta s čokoládou
Když je člověk v kuchyni šikovný, dokáže využít některé známé recepty a nově je zkombinovat. Vznikne pak zajímavé jídlo nebo třeba dezert.
Jeden takový jsem ochutnala a od mladé maminky na mateřské Mirky získala recept. Využila na něj silikonovou formu na mini donuty, jak na horní vrstvu z panna cotty tak i na spodní vrstvu z křehkého čokoládového těsta.
- Čokoládové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g pískového cukru
- 200 g másla
- 75 g hořkého kakaa
- 1 vejce
- Čokoládová ganáž:
- 75ml smetany
- špetku soli
- vanilka (tresť)
- 30g cukru
- 100g hořké čokolády
- 125g mléčné čokolády
- Panna cotta:
- 2 lžičky práškové želatiny
- 500ml šlehačky
- 40g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma popř. tresti
Začneme panna cottou, kterou možná už znáte. Smícháme dvě lžičky práškové želatiny s vodou a necháme odstát. Pak zahřejeme půl litru šlehačky se 40 gramy cukru a vanilkou a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu. Přidáme želatinu a vaříme, dokud se nerozpustí. Přecezenou nalijeme do formy na mini donuty a necháme vychladit alespoň 4 hodiny.
Stejnou formu použijeme na křehké čokoládové těsto. To se dělá snadno – smícháme čtvrt kila mouky a 75 gramů kakaa, přidáme dvacet deka másla nakrájeného na kostičky, deset deka cukru a prošlehané vajíčko.
V lednici vychlazené těsto po kouskách vtlačíme do formy a upečeme. Zatímco chladne, vymícháme si čokoládovou ganáž.
Rozehřejeme si v hrnku asi 75ml smetany, přidáme špetku soli, 30g cukru. Až se nám svaří smetana, tak přisypeme 100g čokolády hořké a 125g čokolády mléčné. Ganáž odložíme asi na půl hodiny do ledničky řádně vychladit.
A pak už jen spojíme – spodní čokoládová kolečka naplníme z cukrářského sáčku ganáží a přiklopíme panna cottou. Můžeme zdobit lesním ovocem a nechat si chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.