Panna cotta s čokoládou

Když je člověk v kuchyni šikovný, dokáže využít některé známé recepty a nově je zkombinovat. Vznikne pak zajímavé jídlo nebo třeba dezert.

Jeden takový jsem ochutnala a od mladé maminky na mateřské Mirky získala recept. Využila na něj silikonovou formu na mini donuty, jak na horní vrstvu z panna cotty tak i na spodní vrstvu z křehkého čokoládového těsta.

Ingredience
  • Čokoládové těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g pískového cukru
  • 200 g másla
  • 75 g hořkého kakaa
  • 1 vejce
Ingredience
  • Čokoládová ganáž:
  • 75ml smetany
  • špetku soli
  • vanilka (tresť)
  • 30g cukru
  • 100g hořké čokolády
  • 125g mléčné čokolády
Ingredience
  • Panna cotta:
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • 500ml šlehačky
  • 40g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma popř. tresti

Začneme panna cottou, kterou možná už znáte. Smícháme dvě lžičky práškové želatiny s vodou a necháme odstát. Pak zahřejeme půl litru šlehačky se 40 gramy cukru a vanilkou a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu. Přidáme želatinu a vaříme, dokud se nerozpustí. Přecezenou nalijeme do formy na mini donuty a necháme vychladit alespoň 4 hodiny.

Stejnou formu použijeme na křehké čokoládové těsto. To se dělá snadno – smícháme čtvrt kila mouky a 75 gramů kakaa, přidáme dvacet deka másla nakrájeného na kostičky, deset deka cukru a prošlehané vajíčko.

V lednici vychlazené těsto po kouskách vtlačíme do formy a upečeme. Zatímco chladne, vymícháme si čokoládovou ganáž.

Rozehřejeme si v hrnku asi 75ml smetany, přidáme špetku soli, 30g cukru. Až se nám svaří smetana, tak přisypeme 100g čokolády hořké a 125g čokolády mléčné. Ganáž odložíme asi na půl hodiny do ledničky řádně vychladit.

A pak už jen spojíme – spodní čokoládová kolečka naplníme z cukrářského sáčku ganáží a přiklopíme panna cottou. Můžeme zdobit lesním ovocem a nechat si chutnat!

autor: dak

Související

  • Panna cotta s malinovou omáčkou

    Další červené letní ovoce, které dodává některým dobrotám typickou chuť, jsou maliny. Ať zahradní nebo lesní, můžete využít na omáčku typického italského dezertu.

  • Čokoláda ke knížce

    Od malička čtu všude a pořád, vleže, vsedě, za chůze, pod lavicí i u jídelního stolu, což je přesně to, co odborníci na hubnutí absolutně nedoporučují. Jenže jak si...

  • Švestková čokoláda

    Měla jsem za to, že jsem ze švestek už vyzkoušela skoro všechno, to jsem se ovšem pletla. Objevila jsem totiž na obrázku fantastický návod na švestkovou čokoládu ne...