Panna cotta s čokoládou
Když je člověk v kuchyni šikovný, dokáže využít některé známé recepty a nově je zkombinovat. Vznikne pak zajímavé jídlo nebo třeba dezert.
Jeden takový jsem ochutnala a od mladé maminky na mateřské Mirky získala recept. Využila na něj silikonovou formu na mini donuty, jak na horní vrstvu z panna cotty tak i na spodní vrstvu z křehkého čokoládového těsta.
- Čokoládové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g pískového cukru
- 200 g másla
- 75 g hořkého kakaa
- 1 vejce
- Čokoládová ganáž:
- 75ml smetany
- špetku soli
- vanilka (tresť)
- 30g cukru
- 100g hořké čokolády
- 125g mléčné čokolády
- Panna cotta:
- 2 lžičky práškové želatiny
- 500ml šlehačky
- 40g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma popř. tresti
Začneme panna cottou, kterou možná už znáte. Smícháme dvě lžičky práškové želatiny s vodou a necháme odstát. Pak zahřejeme půl litru šlehačky se 40 gramy cukru a vanilkou a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu. Přidáme želatinu a vaříme, dokud se nerozpustí. Přecezenou nalijeme do formy na mini donuty a necháme vychladit alespoň 4 hodiny.
Stejnou formu použijeme na křehké čokoládové těsto. To se dělá snadno – smícháme čtvrt kila mouky a 75 gramů kakaa, přidáme dvacet deka másla nakrájeného na kostičky, deset deka cukru a prošlehané vajíčko.
V lednici vychlazené těsto po kouskách vtlačíme do formy a upečeme. Zatímco chladne, vymícháme si čokoládovou ganáž.
Rozehřejeme si v hrnku asi 75ml smetany, přidáme špetku soli, 30g cukru. Až se nám svaří smetana, tak přisypeme 100g čokolády hořké a 125g čokolády mléčné. Ganáž odložíme asi na půl hodiny do ledničky řádně vychladit.
A pak už jen spojíme – spodní čokoládová kolečka naplníme z cukrářského sáčku ganáží a přiklopíme panna cottou. Můžeme zdobit lesním ovocem a nechat si chutnat!
Související
-
Panna cotta s malinovou omáčkou
Další červené letní ovoce, které dodává některým dobrotám typickou chuť, jsou maliny. Ať zahradní nebo lesní, můžete využít na omáčku typického italského dezertu.
-
Čokoláda ke knížce
Od malička čtu všude a pořád, vleže, vsedě, za chůze, pod lavicí i u jídelního stolu, což je přesně to, co odborníci na hubnutí absolutně nedoporučují. Jenže jak si...
-
Švestková čokoláda
Měla jsem za to, že jsem ze švestek už vyzkoušela skoro všechno, to jsem se ovšem pletla. Objevila jsem totiž na obrázku fantastický návod na švestkovou čokoládu ne...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.