Panna cotta s malinovou omáčkou
Další červené letní ovoce, které dodává některým dobrotám typickou chuť, jsou maliny. Ať zahradní nebo lesní můžete využít na omáčku typického italského dezertu jménem panna cotta – což doslova znamená vařená smetana, ale celý svět jej zná pod italským názvem.
Nejdříve si připravte:
2 lžičky práškové želatiny
500ml šlehačky
40g moučkového cukru
1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma popř. tresti
Nejprve smíchejte želatinu se dvěma lžícemi vody a nechte odstát, dokud se prášek nevsákne. Šlehačku zahřejte s cukrem a vanilkou na sporáku a na mírném ohni pomalu přiveďte k varu.
Pokud máte celý lusk, tak jej rozpulte a celý vyškrábejte, jinak stačí vanilková tresť. Přidejte želatinu a povařte, dokud se nerozpustí, asi dvě minuty. Panna cotta se nechává přecezená ztuhnout ve formičkách, hrníčcích nebo skleničkách, které by se měly předem vymazat.
Nechte ji odpočívat alespoň 4 hodiny. Z hladu vyndejte pět minut před podáváním a vyklopte. Mezitím si můžete z dvou set gramů malin a cukru připravit rychlou malinovou omáčku. Maliny s cukrem svařte a až budou zchladlé, přelejte jimi panna cottu a můžete dozdobit lístkem meduňky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.