Čokoláda ke knížce
Od malička čtu všude a pořád, vleže, vsedě, za chůze, pod lavicí i u jídelního stolu, což je přesně to, co odborníci na hubnutí absolutně nedoporučují. Jenže jak si chcete pomoct, když máte rozečteno něco napínavého a přijde čas snídaně nebo oběda? Prostě vezmu knížku s sebou.
Josef Lada kdysi nakreslil sérii obrázků na plakát nazvaný Braňte knihu!, kde je mimo jiné i obrázek, jak knížka trpí, když jí zamastíme stránky. Není to jen salám nebo maso, co může knížku zničit – kdo hltá stránky současně s horkou polévkou, dočká se mastných kapek, které odstříknou ze lžíce. A pokud je to knížka půjčená, trapas je na světě.
Proto vám dnes poradím dobrotu, která se s trochou opatrnosti dá jíst i u čtení. Čokoládu!
200g rostlinného ztuženého tuku nebo másla
200g cukru
100g kakaa
1 balíček vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr
Domácí čokoládu vyrobíte snadno, potřebujete jen hrnec na vodní lázeň a menší kastrůlek do něj. Nejprve v lázni rozpustíme dvacet deka tuku, pak přidáme stejně množství cukru a deset deka kvalitního kakaa. Pro vylepšení chuti přidáme balíček vanilkového cukru a balíček vanilkového pudinku. Hladkou hmotu krátce povaříme a horkou nalejeme do formiček vypláchnutých studenou vodou. Po vychladnutí čokoládu vyklopíme.
A na závěr ještě rada – čokoládu si u knížky vždycky zabalte do obalu, do ubrousku, do sáčku, to je jedno, hlavně ať neutrpí krásná literatura.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.