Rychlé kuře s kari omáčkou
Když je potřeba nachystat rychle teplé jídlo, je ideální, když máme v zásobě kuřecí prsa – a z těch existují spousty receptů.
Protože máme chladné roční období, dejme si recept, který dokáže zahřát díky koření – voní i chutná po daleké Indii, ale ingredience máme většinou doma – posuďte sami.
- 4 ks kuřecích prsou
- 100 g kešu ořechů
- 4 stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru strouhaného
- 1 lžička soli
- drcený kmín
- 2 lžičky kari koření
- šťáva z 1 limety
Potřebujeme balení kešu ořechů, česnek, čerstvý zázvor, limetku, kmín, sůl a kari koření.
Kešu ořechy nejprve zalijeme vařící vodou a necháme odstát, aby změkly. Naložíme maso – asi 4 kousky kuřecích prsou nakrájíme na kousky, vložíme do misky, osolíme, prolisujeme dva stroužky česneku a nastrouhaný kousek zázvoru. Promícháme a necháme, ať se chutě prolnou.
Z kešu ořechů, které slijeme, připravíme omáčku v mixéru. Přidáme k nim ještě šťávu z limetky, drcený kmín, sůl, opět dva stroužky česneku a kousek strouhaného zázvoru a dvě lžičky kari koření. Přilijeme asi čtyři deci vody a rozmixujeme.
Na pánvi si rozpálíme olej, vložíme naložené maso z misky a opečeme doměkka. Pak přidáme omáčku a provaříme společně do zhoustnutí. Podáváme s rýží nebo s indickou plackou.
Související
-
Květák na kari
Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.
-
Polévka z pečené dýně s kari a zázvorem
Podzim je časem dýňových polévek, a protože dýní je ohromné množství druhů, chutná i každá polévka nakonec trošičku jinak.
-
Mrkvová polévka s kari kořením
Je čas na zahřívací polévky. Výborně nám k tomu poslouží mrkvová polévka s kari kořením, které rozpálí vnitřnosti i chuťové buňky tak, až nám bude horko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.