Ovocný salát
Dnes si dáme něco lehčího. Kdo potřebuje zdravou svačinu a přitom má rád sladké, jednou za čas nic nezkazí ovocným salátem. Je to také dobrý způsob, jak dostat do dětí vitamíny v přírodním stavu. Na takové svačince je také příjemné, že si ji můžete namíchat podle vlastní chuti – dobře se do salátu zpracovávají například už ne příliš pěkná jablka, hrušky nebo banány.
Na jednu misku ovoce můžeme použít:
1 jablko nebo hrušku
5 větších jahod
hrst hroznů
banán
plátek karamboly
V létě můžeme přidat čerstvou broskev nebo nektarinku.
Ne příliš známá karambola je ovoce, které se používá spíše jako ozdoba, protože má po příčném nařezání krásný tvar pravidelné hvězdy. Kuchaři doporučují z karamboly oloupat tuhou slupku na cípech. Chutná sladkokysele, je podobná rebarboře, ale mnohem lahodnější, i když je v ní méně cukru. Výborně tak doplňuje chuť ostatního ovoce.
Pro nás je důležité, že kromě vitamínu C má ještě hodně vápníku, hořčíku i železa. Jestli máte nemocné ledviny, raději se jí vyhněte – ani zdraví lidé by to neměli kvůli kyselině šťavelové přehánět.
Vraťme se ale k misce s ovocem – všechno promícháme a můžeme zakápnout citronem, trochu posypat cukrem a lehce promíchat. Kdo chce rozmazlovat sebe nebo děti, může ovoce doplnit oslazenou zakysanou smetanou a piškoty.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.