Stará hospoda v Malči ožila. V krámku nabízí dobroty, sladkosti a ekologické výrobky

18. květen 2021

Prostor po staré hospodě v Malči se nedařilo úspěšně využít. Až majitelku Hanu Novákovou napadlo zkusit otevřít obchůdek a prodávat hlavně od místních zemědělců.

Markéta Urbanová tam pracuje od samého začátku: „Tady dřív byla stará vesnická hospoda, ale potom dlouho nic, bylo to tu vlhké, studené a Hance to bylo líto. Chtělo to rekonstrukci, potom jsme tady začaly prodávat a po roce od otevření i péct,“ vzpomíná.

Matka s dcerou stále spolu, jde to!

Její dcera Adéla Urbanová před časem hledala po návratu ze studií v Brně práci. Právě v té době chtěla majitelka Krámku s dobrotami Hana Nováková, aby se jej někdo ujal, a tak slovo dalo slovo a teď tam pracují maminka s dcerou.

Pro obě je to splněný sen. „Já jsem si skoro celý život přála mít nějaký svůj obchůdek nebo kavárnu nebo tak. Určitě je to občas náročné pracovat se svojí mamkou, a myslím si, že ona to asi taky vnímá, že to je náročné pracovat se svojí dcerou, ale my máme kamarádský vztah, takže v 98 % jsme spolu v pohodě,“ směje se Adéla.

Vstát a napéct

Obě vstávají brzy, aby měly včas napečeno. „Ani se neptejte, abychom mohly otevřít v deset, tak jsme tady každý den už od šesti a v úterý od pěti,“ říká Adéla a její maminka Markéta dodává: „A v neděli máme vždycky půl dne přípravu, je to takový koloběh.“

Kromě zákusků a dortů má na každý den čerstvé pečivo – housky a několik druhů chleba, včetně celožitného, jehož příprava trvá od zadělání přes vykynutí po upečení až dvacet hodin.

V krámku se najdou také běžné potraviny, zdravá výživa, čaje, masti, ale také ekologické čisticí prostředky a myslí tady i na zvířata. „Jsme na vesnici, takže tady mají krmivo slepice, králíci, pejsci, kočičky,“ ukazuje Markéta na pytle s krmivem v přiléhající místnosti.

Původní myšlenka majitelky byla otevřít bezobalový obchod, a proto velkou část nabídky tvoří také potraviny, které se dají koupit bez obalu.

Zákusky a dorty

Do krámku jezdí pro dobroty hodně přespolních, ale naučili se to i místní. Ze začátku zdravým potravinám moc nedůvěřovali, ale obměkčily je zákusky a dorty, směje se Markéta: „Sedly si třeba babičky s vnoučaty na kafíčko, na zmrzlinu, pak jsme si začaly povídat, na co je tohle a vy máte tohle a začaly sem chodit víc a víc. A jiní nám od začátku fandili, cítíme v tom velké srdce, to je opravdu báječné,“ radují se obě ženy z Krámku s dobrotami.

Čtěte také

Spustit audio