Ovesné sušenky

Není nic jednoduššího, než si v obchodě koupit balíček sušenek a pak si jimi osladit odpoledne. Když si ale upečeme vlastní sušenky, můžeme je mít sladší, dietnější, zdravější, prostě přesně tak, jak nám chutnají.

Pokud máte rádi sladké, ale nechcete příliš hřešit, pak vám bude možná vyhovovat následující recept na sušenky z ovesných vloček. Dají se totiž osladit sirupem bez cukru, banánem a doladit velmi zdravými semínky. Jak na ně?

Ingredience
  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 50 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášu do pečiva
  • 50 g dýňových semínek
  • 30 g lněných semínek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 50 g rozinek nebo sušených brusinek
  • 1 lžička skořice
  • 1 banán
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce sirupu (čekanka, agáve, datle...)
  • 2 lžíce mléka

V míse si rozmícháme sto gramů jemně namletých ovesných vloček s lžičkou kypřícího prášku do pečiva a padesát gramů špaldové mouky. Přidáme semínka – pět deka dýňových, tři deka lněných, lžíci chia semínek a lžičku skořice. Můžeme přidat i pět deka rozinek nebo sušených brusinek, co vám více chutná.

Pak vytáhneme mixér, takový ten na koktejly a do něj naházíme jeden celý banán rozkrájený na pár kousků, tři lžíce oleje, pokud máte kokosový, bude to lepší. Dále čekankový sirup, pokud se chcete vyhnout sacharidům, ale může být i sirup agávový nebo datlový, jakýkoli z obchodů zdravé výživy, také tři lžíce. Dvě lžíce mléka, a rozmixujeme.

Vlijeme do mísy a rozmícháme těsto na sušenky. Necháme je chvíli odpočívat, aby se smíchaly chutě a semínka nabobtnala. Pak tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a každou rozplácneme do tvaru kulaté sušenky. Pečeme na 180°C asi 15 minut a necháme vychladnout.

autor: dak

Související

  • Čokoládové sušenky

    Ne že by se nedaly dobré sušenky koupit, ale kdo jednou okusí vlastnoručně upečené, ještě teplé sušenky vytažené před chvílí z trouby, dost možná jim začne dávat přednost.

  • Sušenky Anetky

    Dobrota přišla e-mailem na rozhlasovou adresu a udělala mi velkou radost. Recept Jaroslavy Jandáčkové docela určitě vyzkoušejte, pokud vám také tak jako mně chutná sladké.

  • Chocolate chip cookies - americké sušenky

    Na nejoblíbenějších sušenkách v Americe, kterým se říká chocolate chip cookies, jsou samozřejmě nejlepší právě ony kousky čokolády.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.