Ovesné sušenky
Není nic jednoduššího, než si v obchodě koupit balíček sušenek a pak si jimi osladit odpoledne. Když si ale upečeme vlastní sušenky, můžeme je mít sladší, dietnější, zdravější, prostě přesně tak, jak nám chutnají.
Pokud máte rádi sladké, ale nechcete příliš hřešit, pak vám bude možná vyhovovat následující recept na sušenky z ovesných vloček. Dají se totiž osladit sirupem bez cukru, banánem a doladit velmi zdravými semínky. Jak na ně?
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 50 g špaldové mouky
- 1 lžička prášu do pečiva
- 50 g dýňových semínek
- 30 g lněných semínek
- 1 lžíce chia semínek
- 50 g rozinek nebo sušených brusinek
- 1 lžička skořice
- 1 banán
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce sirupu (čekanka, agáve, datle...)
- 2 lžíce mléka
V míse si rozmícháme sto gramů jemně namletých ovesných vloček s lžičkou kypřícího prášku do pečiva a padesát gramů špaldové mouky. Přidáme semínka – pět deka dýňových, tři deka lněných, lžíci chia semínek a lžičku skořice. Můžeme přidat i pět deka rozinek nebo sušených brusinek, co vám více chutná.
Pak vytáhneme mixér, takový ten na koktejly a do něj naházíme jeden celý banán rozkrájený na pár kousků, tři lžíce oleje, pokud máte kokosový, bude to lepší. Dále čekankový sirup, pokud se chcete vyhnout sacharidům, ale může být i sirup agávový nebo datlový, jakýkoli z obchodů zdravé výživy, také tři lžíce. Dvě lžíce mléka, a rozmixujeme.
Vlijeme do mísy a rozmícháme těsto na sušenky. Necháme je chvíli odpočívat, aby se smíchaly chutě a semínka nabobtnala. Pak tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a každou rozplácneme do tvaru kulaté sušenky. Pečeme na 180°C asi 15 minut a necháme vychladnout.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.