Chocolate chip cookies - americké sušenky
Na nejoblíbenějších sušenkách v Americe, kterým se říká chocolate chip cookies, jsou samozřejmě nejlepší právě ony kousky čokolády.
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 220 g másla
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 4 lžíce mléka
- 1 vanilkový cukr
- 150 g čokolády
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kakaa
- 1 lžička sody
Mě navíc ještě vždycky ohromoval fakt, že v Americe mají jeden druh mouky, který se tak dokonce jmenuje – mouka pro všechny účely, a z té sušenky pečou. Když jsem tedy hledala, z jaké mouky se do cookies pustit u nás, zjistila jsem, že různí lidé pečou jinak – někdo z hladké, někdo z polohrubé a někdo obě mouky dokonce smíchá.
Já mám cookies ráda, když jsou nadýchané, takže volím polohrubou mouku.
Předehřejeme si troubu a začneme míchat v jedné míse sypké ingredience, tedy mouku, čtvrt kila krupicového cukru, lžičku kakaa, vanilkový cukr, lžičku skořice, soli a jedlé sody. Do druhé mísy patří všechno tekuté, tedy 22g gramů změklého másla, 2 vajíčka, čtyři lžíce mléka a tabulku a půl hořké čokolády. Pokud seženete už hotové čokoládové kousky v obchodě, ušetříte si sekání čokolády.
Mám do tohoto těsta ráda i hrst vlašských ořechů, u těch se nasekání nevyhnu.
Sypké po troškách sypeme do mísy s tekutými ingrediencemi a důkladně propracujeme. Na pečící papír klademe vedle sebe malé kuličky s velkými rozestupy, aby se sušenky nespekly do velké placky. Pečeme asi pět až deset minut do zlatova a dobře ukryjeme před zbytkem rodiny, jinak se po sušenkách jenom zapráší.
Související
-
Tiramisu na víkend
Kdy jindy pozvat své blízké na něco dobrého než po víkendovém obědě. Vynikající a oblíbenou, ale pozor, velmi sytou dobrotou, je italský dezert Tiramisu.
-
Kokosové řezy
Jsou z výborného těsta, chutnají po kokosu a uprostřed je ovocná vrstva z džemu, který máme rádi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.