Oříškové máslo

Z ořechových másel znám jen to arašídové a pak to, kde je hlavní složkou čokoláda, která chuť oříšku poněkud překryje, a to je na něm skvělé.

Jenomže všechny ořechy obsahují spoustu tuků, a proto se z nich másla vyrábějí velmi snadno, jen za pomoci mixéru a správných ingrediencí. Už zmiňované tuky z ořechů jsou velmi zdravé, k tomu si připočteme bílkoviny, vitamíny a vlákninu z ořechů a můžeme se do nich pustit.

Ingredience
  • 2 hrsti kešu ořechů
  • 2 hrsti mandlí
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • příchuť dle sebe - skořice, perník, čokoláda sůl....

Domácí ořechová másla se dají jakkoli obměňovat a míchat, jak mi poradili v mateřském centru Kopretina ve Velkém Meziříčí. Zdejší lektorky vyrábějí s maminkami ořechová másla velmi rády a Markéta Hekrdlová mi poradila, jak na to. Potřebujeme ořechy, mandle, kokosový olej a to je vlastně všechno!

"Cukr jsme tam nedávaly vůbec. Dáváme tam tak dvě hrsti kešu ořechů a dvě hrsti mandlí a ještě kokosový olej, aby se to lépe namixovalo, a vychází to na malou 120g skleničku. A prostě mixovat, mixovat, mixovat, dokud se z toho neudělá jemná pasta. Vždycky tam nějaký malý kousek bude, ale to vůbec nevadí. Maminky si do toho dávaly třeba perníkové koření nebo skořici, a jiné si tam přidaly sůl, aby to měly na slano,“ doporučuje Markéta Hekrdlová, jak oříškové máslo dochutit podle sebe.

Kromě kešu a mandlí se dají použít i pistácie, lískové ořechy nebo pekanové ořechy, a vlastně i kokos či arašídy. Protože tuky žluknou, je rozhodně lepší skladovat ořechové máslo v ledničce a spotřebovat je do čtyř týdnů.

Na rohlík, ale i do kaší či jogurtů, slané pak ke směsím asijské kuchyně – a nebo jen tak jako mlsání na lžičku, tam všude vám oříškové máslo udělá radost.

autor: dak

Související

  • Ořechová roláda

    Pod názvem ořešák královský se skrývá rozložitý strom, který nám dává v kuchyni velmi oblíbené vlašské ořechy.

  • Pórková a ořechová poznámka

    Na Silvestrovské a sváteční návštěvy, oslavy a setkávání s příbuznými se nám budou hodit zajímavé pomazánky. Několik tipů nabízí Marta Bodnárová.