Mrkvová buchta s ořechy
Nestává se mi často, abych po ochutnání nějakého jídla zůstala úplně oněmělá úžasem, jakou dobrotu to právě jím.
Když mi zdravotní sestra Marie Samková nabídla svou mrkvovou buchtu s ořechy, byl to právě tento případ. O recept jsem poprosila a samozřejmě si ho nenechám pro sebe. Navíc je hrnkový, a tak jej zvládneme i bez použití kuchyňské váhy.
- 3 hrnky nastrouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 - 2 hrnky třtinového cukru
- 4 vejce
- 1 a 1/4 hrnku oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky sody
- špetku soli
- 1 hrnek rozsekaných ořechů
- 2 lžíce kakaa
- vanilková tresť nebo 1 lžička vanilky z lusku
Potřebujeme oloupat a nastrouhat tři hrnky mrkve. Dále dva hrnky polohrubé mouky, dva hrnky třtinového cukru, ale může být i méně. Nachystáme si také čtyři vajíčka a hrnek a čtvrt oleje na pečení. Do těsta přidáme také 2 lžičky prášku do pečiva, dvě lžičky jedlé sody a špetku soli.
Vůni buchtě dodá trocha vanilky nebo vanilkové tresti, ale klidně můžeme vynechat. Podobně zní doporučení na přidání kakaa – pokud chcete, pak vsypte dvě lžíce, ale buchta je tak dobrá, že se obejdeme i bez kakaa.
Poslední přísada je ale moc důležitá – hrnek najemno nasekaných vlašských nebo lískových ořechů. Teprve ty dodají to něco navíc. Recept patří k těm jednoduchým, takže všech no jen smícháme, vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu a upečeme na 180 stupňů.
Související
-
Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
-
Jablka v županu
Víte proč jablka ve vodě plavou? Protože v každém je skoro čtvrtina vzduchu, který je nadnáší.
-
Jablkovec od Svojanova
Jablka zrají a brzy jich budeme mít ve sklepě spousty. Zkusme si připomenout recept na hlavní jídlo, které se dřív jedlo v okolí Svojanova a říkalo se mu jablkovec.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.