Mrkvová buchta s ořechy
Nestává se mi často, abych po ochutnání nějakého jídla zůstala úplně oněmělá úžasem, jakou dobrotu to právě jím.
Když mi zdravotní sestra Marie Samková nabídla svou mrkvovou buchtu s ořechy, byl to právě tento případ. O recept jsem poprosila a samozřejmě si ho nenechám pro sebe. Navíc je hrnkový, a tak jej zvládneme i bez použití kuchyňské váhy.
- 3 hrnky nastrouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 - 2 hrnky třtinového cukru
- 4 vejce
- 1 a 1/4 hrnku oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky sody
- špetku soli
- 1 hrnek rozsekaných ořechů
- 2 lžíce kakaa
- vanilková tresť nebo 1 lžička vanilky z lusku
Potřebujeme oloupat a nastrouhat tři hrnky mrkve. Dále dva hrnky polohrubé mouky, dva hrnky třtinového cukru, ale může být i méně. Nachystáme si také čtyři vajíčka a hrnek a čtvrt oleje na pečení. Do těsta přidáme také 2 lžičky prášku do pečiva, dvě lžičky jedlé sody a špetku soli.
Vůni buchtě dodá trocha vanilky nebo vanilkové tresti, ale klidně můžeme vynechat. Podobně zní doporučení na přidání kakaa – pokud chcete, pak vsypte dvě lžíce, ale buchta je tak dobrá, že se obejdeme i bez kakaa.
Poslední přísada je ale moc důležitá – hrnek najemno nasekaných vlašských nebo lískových ořechů. Teprve ty dodají to něco navíc. Recept patří k těm jednoduchým, takže všech no jen smícháme, vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu a upečeme na 180 stupňů.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.