Olivová pomazánka

Bez pomazánek by nebyly svačiny do školy, pohoštění pro návštěvy, dokonce ani zajímavé jednohubky na rauty a společenské akce!

Ingredience
  • 1 žloutek
  • slunečnicový olej (cca 100 ml, dle hustoty)
  • 1 lučina smetanová
  • 3 sýry smetanito
  • sůl, pepř
  • 1 menší skleničku oliv plněných sýrem

Pokud máte dost energie na domácí tvorbu pomazánek, mám skvělý tip od Martina Hasíka z Třebíče, který svůj domácí recept vysype z rukávu na požádání: "Já si dělám na všechny pomazánky stejný základ. A ten základe je ten, že umíchám z jednoho žloutku a oleje majonézu – v nějakém šlehači se rozmíchá žloutek a do toho se kape olej až je to dostatečně tuhé, tak přestanu. Dám do toho jednu krabičku smetanové lučiny. Je důležité, aby byla smetanová, jiné druhy u tohoto prostě nefungují,“ usmívá se amatérský kuchař.

„Přidám tři čtverečky sýra smetanito a to je základ pro všechny pomazánky, které dělám. Vezmu olivy plněné sýrem, a ty rozdrtím v nějakém mlýnku. Třeba tyčový mixér má někdy takový nástavec, miska, ve které se motají ty nože, tak v tom ty olivy rozdrtím na kousky, a to se zamíchá do toho základu. No a to je všechno. Jednoduchý jak žebřík, a chutná to,“ směje se.

Olivovou pomazánku můžeme ještě dosolit, ale se solí radí Martin Hasík velmi opatrně, stačí špetka. Olivová pomazánka se maže na bílé pečivo a nepotřebuje už ničím doplnit, protože je výrazná sama o sobě – takže pokud potřebujete odpočinout od sladkého, je to ideální dobrota.

autor: dak

Související

  • Hrášková pomazánka

    Pomazánku u nás dokážeme namíchat opravdu z čehokoli a vždycky je vynikající! Teď naposledy to byla pomazánka zelené barvy, chuti hráškové, s čerstvými bylinkami navrch.

  • Bůčková pomazánka

    Pečený vepřový bok, to je lahůdka sama o sobě. Neměl by se jíst příliš často. Ale v době zabíjaček si jej dát určitě můžeme.

  • Česneková pomazánka se sýrem

    Vzpomínám si na dobu, kdy se u nás návštěvám nepodávalo prakticky nic jiného? Řeč je o pikantní sýrové pomazánce s česnekem.