Bůčková pomazánka

Pečený vepřový bok, to je lahůdka sama o sobě. Neměl by se jíst příliš často, ale v době zabíjaček, nebo kdykoli máme možnost si přilepšit něčím tučným, si jej dát určitě můžeme.

Z pečeného bůčku se dá udělat neuvěřitelně dobrá pomazánka. Můj recept je velmi jednoduchý a výsledek tak dobrý, že se tomu ani nechce věřit, ale schválně si to zkuste – kilo bůčku a půl kila až jedno kilo cibule společně vložte do pekáče, pořádně osolte a upečte.

Ingredience
  • 1 kg bůčku
  • 1/2 - 1 kg cibule
  • sůl
  • Další možné ingredience:
  • pepř
  • mletá paprika
  • česnek
  • kyselé okurky
  • škvarky
  • vejce natvrdo
  • světlé pivo

Po vychladnutí umelte na masovém strojku a mažte na chleba. Po této pomazánce se můžou utlouct i batolata, to je vyzkoušené.

Ale protože jsme národ kuchařů a milovníků jídla, receptů existuje mnohem víc – tedy je to spíše stále to samé, jen s mírnými obměnami. Například některé recepty doporučují bůček v pekáči nejen osolit, ale přidat i pepř a mletou papriku. Kromě cibule se do pomazánky také hodně dává česnek – a to klidně na kilo bůčku i celá palička.

Viděla jsem dokonce jako další přísadu kyselé okurky nakrájené na malé kostičky a v dalším receptu zase měli natvrdo uvařená vajíčka. Někteří bůček do pomazánky pečou na pivu a jinde se kromě bůčku do pomazánky melou i škvarky, to celkem dává smysl a stojí to za vyzkoušení. Protože je ale základem dobré, jemné a tučné maso, výsledek bude vždycky vynikající.

autor: dak

Související

  • Bůček s omáčkou, která chutná po jablkách

    Pečený bůček je lahůdka, kterou si jednou, dvakrát za rok neodpustí nikdo, komu chutnají vepřové zabijačkové dobroty. 

  • Bůček na česneku

    Už brzy nás čekají postní dny, a kdo je chce dodržovat, měl by se podle starých zvyklostí ještě předtím pořádně najíst dobrého masa. Dokonce existuje den zvaný tučn...