Krevety smažené v těstíčku

Na exotické jídlo krevety smažené v těstíčku tempura potřebujeme balení loupaných krevet, trochu mouky, škrobu a ledové vody. Můžeme ale koupit rovnou hotovou tempuru, pokud na ni narazíme v obchodě. Postup radí třebíčský šéfkuchař Radek Kühweg z restaurace Coqpit.

„Začneme marinováním krevet. Připravíme si marinádu ze směsi sojové omáčky, hnědého třtinového cukru a trochy limetové kůry. Z marinády vytáhneme, napíchneme na špíz, necháme trochu okapat a pak namáčíme do těstíčka.“

Domácí těstíčko vyrobíme smícháním dílu hladké mouky a dílu solamylu – vše se naředí ledovou vodou. Těstíčko pěkně zežloutne, když do něj přidáme trochu kurkumy a bude i lépe chutnat. „Těstíčko tempura bychom měli pořádně vychladit, protože když ho dáte ledové do rozpáleného oleje, tak to udělá takový polovýbuch a pěkně naběhne, je velmi křupavé a dobré,“ doporučuje Radek Kühweg.

Ke smaženým krevetám můžeme podávat jakýkoli salát podle vlastní chuti, nejlépe s dresinkem, ve kterém jsou cítit citrusy.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.