Anglická dobrota – Fish and chips

Anglická kuchyně není zrovna vyhlášená, ale zato mají Angličané výhodu, že si u nich můžete dát jakékoliv jídlo z celého světa. Toho také patřičně využívají. Já se ale pokaždé těším na jednu specialitu, která je skutečně anglická. Vlastně jde o jídlo chudých, kteří si smaženou rybu s hranolky berou na ulici do papíru tak, jako jinde třeba párek v rohlíku.

Důležité je mít čerstvou rybu – nejlépe filety z mořské ryby bez kostí. Nachystejte si stejně velké kousky, spíše menší špalíčky než celé plátky ryby. Těstíčko potřebuje asi půl hodiny odležet.

200g mouky smícháme s jednou lžící cukru, přimícháme 4 lžíce piva, ¼ lžičky soli a dva žloutky. Všechno to zamícháme a přilijeme směs ze šesti lžic mléka a stejného množství vody. Vymícháme hladké těstíčko hladké a po půl hodině odpočinku přidáme sníh ze dvou bílků. Rybu omyjeme a osušíme, osolíme, lehce opepříme a také obalíme v mouce. Kousky ryby se namáčejí do těstíčka a smaží se v oleji, který nám zbude po hranolkách.

Ovšem pozor, tady musím říct, že pravé anglické hranolky, kterým se říká chips, to se nám někdy plete s našimi tenkými chipsy, jsou naopak mnohem silnější, až je budete krájet, klidně mohou mít hranu až dva centimetry! Hranolky se smaží dříve, protože déle trvají, rybě už stačí na osmažení 4 – 5 minut. Na závěr ještě všechno osolíme.

autor: dak