Krémová polévka z čerstvých hub

Když se řekne houby a polévka, většinu z nás asi napadne ta nejtypičtější bramboračka s houbami. Do té se dají dát i houby nasušené, a tak se dá vařit celoročně.

Ingredience
  • 350 g lesních hub
  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladkjé mouky
  • 1 brambora
  • 1 l mléka
  • sůl, pepř
  • ptrželka
  • krutony z toustového chleba

Na podzim ale bývá nejčastější spousta čerstvých hub, se kterými můžeme v kuchyni kouzlit. Uvařit si polévku krémové konzistence a houbové chuti je jednou z mnoha možností. Nasbírané houby, asi 35 deka, očistíme a nakrájíme na kousky. Ve vysokém hrnci na polévku rozehřejeme dvě lžíce másla a na něm necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli společně s houbami. Potom zasypeme lžící hladké mouky, kterou necháme za stálého míchání rozvonět. Oloupeme na malé kostičky nakrájíme jednu bramboru a tu přihodíme k houbám. Zalijeme litrem mléka, osolíme a opepříme a povaříme asi dvacet minut.

Když brambory i houby změknou, stačí už jen polévku rozmixovat tyčovým mixérem na hladký krém. Na pánvi si osmažíme na másle kostičky chleba a s těmito krutony polévku podáváme společně s jemně nasekanou petrželkou. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat