Těsto na tartaletky
Tartaletky vám dnes nabídnou téměř v každé kavárně nebo cukrárně a bývají to velice lákavé kousky.
Slovo pochází z francouzštiny, kde tarte znamená koláč a tartalette malý koláček. Bývá pečený z křehkého těsta, naplněný krémem a ozdobený ovocem. S těstem je potřeba se umět vypořádat a k tomu nám dá pár tipů cukrářka z Náměště nad Oslavou Mirka Hrabánková. "Těsto na tartaletku je v podstatě linecké těsto, které se vyválí, vykrojí se kolečko, dá se do ráfku, a pak se vyřezávají proužky, které lemují ten ráfek. Musí se to dát zamrazit na chvilku do ledničky, a pak se to upeče. Aby ta tartaletka, protože obsahuje hodně másla, byla ztuhlá, aby se to těsto, když se to dá do trouby, začalo rovnou péct a nestékalo vám po tom ráfku dolů."
- 250 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 75 g moučkového cukru
- 50 g mandlové mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Věřím tomu, že zručné pekařky už mají tuto techniku zvládnutou, ale cvik to nejdříve určitě chce – a také správné vybavení Na pečení tartaletek můžete mít silikonovou formu se zvlněnými okraji, ale tam se může snadno stát, že vám máslo v těstě povolí, steče a okraje budou nepravidelné. Lepší je pořídit si speciální formičky - ráfky s dírkami, kterými uniká vlhkost. Určitě pomůže i zmrazení těsta před zpracováním, jak doporučovala paní Mirka. Do tartaletek se dává nejčastěji žloutkový smetanový krém nebo pudinkový krém. Zdobí se pak tím, co máte po ruce, co právě zraje, co vám nejvíce chutná.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.