Horácké burášky

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Horácké burášky

Na pochoutku ze svého dětství vzpomínají obyvatelé a obyvatelky Veselého Žďáru na Havlíčkobrodsku.

Různým pochoutkám – většinou pochopitelně z brambor – se říkalo všelijak, ale jak se řekne burášky, každý je zná. Podle Paní Květoslavy Tonarové byly burášky v podstatě buchty, které když se vyndaly z trouby, tak se daly do hliněného hrnce, spařily se horkým mlékem a posypaly se mákem. Byly neustále na kamnech – každý, kdo šel kolem, tak si tam vzal.“ Někdo spařil mlékem, jinde stačila horká voda, říkala pamětnice Ludmila Červená: „Burášky se spařily teplou vodou, posypaly mákem a tatínek je měl moc rád.

Ingredience
  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • sůl
  • případně 1 vejce
  • mléko na spaření
  • řepný sirob nebo med na oslazení
  • 6 dkg másla
  • 6 dkg máku

A jak se dělaly? Z brambor vařených ve slupce. Na kilo už vychladlých, oloupaných brambor a rozmačkaných se přidalo třicet deka polohrubé mouky, špetka soli, případně jedno vajíčko. Ze všeho dohromady se zpracovalo těsto, které se rozdělilo na kousky ve tvaru menších šišek. Bylo zvykem je nakrojit, někdy až šestkrát!

Pekly se na suchém plechu vysypaném mákem lehce do růžova. Potom se upečené burášky spařily – mlékem nebo vodou. Nechalo se vsáknout a na závěr přišlo ochucení podobné dnešku – cukr, mletý mák a rozpuštěné máslo. Když nebyl cukr, použil se med nebo řepný sirup. Kdo má rád šišky s mákem, určitě ho nezklamou ani burášky.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat