Marinovaný bůček
Bůček je typ vepřového masa, které bývá hodně prorostlé, ale právě to je pro některé strávníky velmi přitažlivé.
Pokud seženete kilo bůčku, nebo máte doma ještě z domácí zabijačky podle svého vkusu, libovější či tučnější, co si pro jednou neudělat výpečky nebo bůček knedlo zelo, ale zkusit rafinovanou pikantní marinádu?
- 1 kg bůčku
- 4 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 1 pomeranč
- 200 ml červeného vína
- 1 lžíce mleté pálivé papriky
- 1 lžíce lístků oregana
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce krupicového cukru
- sůl, barevný pepř
Budeme na ni potřebovat 4 červené cibule, 3 stroužky česneku, dvě deci červeného vína, koření, bylinky, olej, cukr a také jeden pomeranč! Nasekáme si dvě menší chilli papričky a v míse je smícháme společně s prolisovaným česnekem. Vymačkáme půlku pomeranče a šťávu vlijeme do mísy, přilijeme víno, zasypeme trochou pálivé papriky a promícháme.
Marinádě ještě chybí deci oleje, lžíce oregana a lžíce krupicového cukru. Zásadní surovina ještě odpočívá na prkýnku – musíme tedy ještě očistit bůček a nakrájet do kůže mřížku. Maso ze všech stran osolíme a opepříme, nejlépe čtyřbarevným pepřem. Vložíme do mísy a marinádou polijeme ze všech stran. Pro jeden den je práce hotová, bůček patří přes noc do ledničky.
Druhý den přendáme do pekáčku a obložíme červenou cibulí rozkrájenou na půl měsíčky a přidáme i stejně rozkrájenou druhou půlku pomeranče. Rozehřejeme troubu na 170 stupňů, pak vložíme pekáč a necháme dvě hodiny péct doměkka. K takto ochucenému bůčku můžeme vyzkoušet opečené brambory a nějaký jarní salát.
Související
-
Cibulový džem
Bez cibule se neobejde žádné jídlo, polévky, omáčky guláše, saláty, prostě nic. Ale aby cibule hrála hlavní roli v nějakém receptu, to se tak často nestává!
-
Banánové lívanečky z kefíru
Lívanečky jsou známé jako jedna z nejoblíbenějších snídaní – většinou na cestách, v hotelích a penzionech. U nás doma je děláme jako sladký oběd.
-
Bramboračka z domova Jeřabina
Komunitní obchůdek Spolu na náměstí v Pelhřimově nabízí samé skvělé věci – mimo jiné i polévku, kterou jednou týdně vaří klienti Domova Jeřabina.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.