Krkovice pečená na zelí

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Stanislava Brádlová, Český rozhlas

Vepřové na zelí

Na kysaném zelí se dá upéct strašně dobré kuře, ale nedávno jsem viděla ještě jiný recept - vepřové maso, které se upeče na čerstvém zelí.

Vezmeme si kilo vepřového – pokud můžu doporučit, tak krkovice, protože když je prorostlá, pustí tuk, se kterým se pak zelí promíchá! Nakrájíme si maso na plátky a jednu menší hlávku zelí nakrouháme. Na kostičky si nakrájíme jednu velkou cibuli a na velmi drobno několik stroužků česneku.

Ingredience
  • 1 kg vepřové krkovice (může být i jiné vepřové)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 menší hlávka zelí
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl a pepř

K tomu vezmeme deset deka anglické slaniny, nakrájíme na proužky a jdeme na to – Na velké pánvi rozpustíme lžíci sádla, přidáme slaninu, necháme pustit tuk, vhodíme cibuli a česnek, a když zezlátnou, zasypeme všechno zelím.

Promícháme a přendáme do pekáče. Na zelí položíme plátky masa, které si nasolíme a opepříme, a ještě přidáme vrchovatou lžíci kmínu, někdo dává drcený, já raději celý, čerstvý a voňavý.

Troubu máme předehřátou na 160 stupňů a pečeme hodinu a půl přikryté. Pak odklopíme a přidáme teplotu na 200 stupňů a dopečeme tak, aby byl povrch masa zlatavý. Jak se všechny šťávy – ze slaniny, zelí i masa promíchají, je to obrovská lahůdka. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

autor: dak

Související

  • Kuřecí kung pao

    Říkám si, že asijskou kuchyni je lepší nechat na restauraci, protože tady v Evropě to stejně nakonec dopadne vždycky trochu jinak, než by podle originálního receptu mělo.

  • Smažený celer v těstíčku

    Málem bych zapomněla na dobrotu, která bývala populární v mládí! Smažený celer! Dnes, když se smaží kdeco, jsme možná na celer poněkud zapomněli. Zkusíme si jídlo oživit.

  • Vepřová krkovice na houbách a smetaně

    Pečené maso na houbách je lahůdka, kterou ocení nejeden milovník houbaření. Čerstvě nasbírané houby jsou úžasné, když si je nasušíme, dostaneme úplně jinou úroveň chuti.