Vepřová krkovice na houbách a smetaně

Pečené maso na houbách je lahůdka, kterou ocení nejeden milovník houbaření. Čerstvě nasbírané houby jsou sice úžasné, ale když si je nasušíme, dostaneme z nich úplně jinou úroveň houbové chuti.

A navíc maso pečené na houbách, když se jen rozpadá, a je přelité jemnou smetanovou omáčkou, prostě musí potěšit.

Ingredience
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 2 – 3 hrsti sušených hub
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • Sůl, pepř

Takže vezmeme kilo vepřové krkovice a nakrájíme na tenčí plátky. Osolíme je z obou stran, lehce opepříme, poklademe do pekáče, podlijeme vodou a přisypeme trochu kmínu. Maso posypeme sušenými houbami po celé ploše a pekáč vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů.

Po půlhodině plátky masa obrátíme a položíme pro změnu na houby. Po další půlhodině si rozmícháme lžíci mouky v kelímku smetany ke šlehání a tou přelijeme maso v pekáči a důkladně promícháme s výpekem a houbami.

Je-li to potřeba, přidáme vodu, aby omáčky bylo dost. Necháme zapéct poslední půlhodinu. Mezitím si uvaříme dlouhozrnnou rýži a podáváme společně.

autor: dak

Související

  • Kuře s houbami a tymiánem

    Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.

  • Bulgur s houbami

    Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.

  • Špaldoto s houbami

    Špalda je starobylý druh jarní pšenice, z níž se mele mouka a z té se pak peče. Už několikrát jsme mluvili o tom, že špalda má výraznou lehce oříškovou chuť.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.