Brokolicovo cheddarová polévka
Brokolicová polévka se dá vařit na mnoho způsobů. Pokud ji chceme hodně výraznou s příchutí sýru, měla bych tu jeden recept.
- 1 hlávka brokolice
- 100 g másla
- 150 g strouhaného cheddaru
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l kuřecího vývaru
- 3 menší brambory
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- Sůl, pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek mléko
Budeme potřebovat spoustu základní zeleniny na polévku – cibuli, 2 mrkve, česnek, tři brambory a celou hlávku brokolice. Ve velkém hrnci si rozehřejeme máslo a na něm zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, po pěti minutách restování přidáme prolisované dva stroužky česneku. Ty restujeme jen chviličku, a hned přihodíme na kostičky nakrájené brambory, které zalijeme litrem kuřecího vývaru. Vsypeme lžíci sušeného tymiánu, osolíme a opepříme.
Necháme vařit na mírném ohni asi čtvrt hodiny pod pokličkou a pak přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Necháme povařit do změknutí zeleniny a mezitím si másle v menším rendlíku uděláme jíšku. Když se rozvoní, přidáme za stálého šlehání hrnek mléka.
Přivedeme k varu a postupně vsypeme nastrouhaný oranžový sýr cheddar a necháme rozpustit. Vlijeme také za stálého míchání do polévky a necháme společně provařit. Na závěr zjemníme smetanou.
Můžeme podávat se smaženými chlebovými krutony, ale tahle polévka je tak vynikající, hustá a výrazná, že to možná ani není třeba.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.