Brokolicovo cheddarová polévka

Největší audioportál na českém internetu

Brokolice | Foto: Shutterstock

Brokolicovo cheddarová polévka

Brokolicová polévka se dá vařit na mnoho způsobů. Pokud ji chceme hodně výraznou s příchutí sýru, měla bych tu jeden recept.

Ingredience
  • 1 hlávka brokolice
  • 100 g másla
  • 150 g strouhaného cheddaru
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 3 menší brambory
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek mléko

Budeme potřebovat spoustu základní zeleniny na polévku – cibuli, 2 mrkve, česnek, tři brambory a celou hlávku brokolice. Ve velkém hrnci si rozehřejeme máslo a na něm zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, po pěti minutách restování přidáme prolisované dva stroužky česneku. Ty restujeme jen chviličku, a hned přihodíme na kostičky nakrájené brambory, které zalijeme litrem kuřecího vývaru. Vsypeme lžíci sušeného tymiánu, osolíme a opepříme.

Necháme vařit na mírném ohni asi čtvrt hodiny pod pokličkou a pak přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Necháme povařit do změknutí zeleniny a mezitím si másle v menším rendlíku uděláme jíšku. Když se rozvoní, přidáme za stálého šlehání hrnek mléka.

Přivedeme k varu a postupně vsypeme nastrouhaný oranžový sýr cheddar a necháme rozpustit. Vlijeme také za stálého míchání do polévky a necháme společně provařit. Na závěr zjemníme smetanou.

Můžeme podávat se smaženými chlebovými krutony, ale tahle polévka je tak vynikající, hustá a výrazná, že to možná ani není třeba.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat