Zapečená brokolice na zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek je den, kdy si každý rok dávám pozor, aby a stole bylo něco zeleného. Upřímně řečeno, asi by stačil i okurkový salát, ale většinou to u nás bývá špenát.
Ten ovšem, na rozdíl od brokolice, naše děti moc rády nemají, a tak jsem jim pro letošek vymyslela jiné jídlo – zapečenou brokolici se vším možným.
- 500 g brokolice
- 4 brambory
- 3 větší batáty
- 1 smetanu na vaření
- 1 vejce
- 1-2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- strouhaný sýr - množství i druh podle chuti
Předem si povaříme hlavní suroviny ve vodě, ale jen chvilku, ani brambory, batáty a ani brokolice by neměly být rozbředlé. Pak je nakrájíme na kolečka a brokolici rozebereme na růžičky. Dále v kelímku smetany rozšleháme vajíčko a do směsi prolisujeme česnek – sílu, a tedy množství stroužků ponechám na vás, nám stačil bohatě jen jeden stroužek.
Zapékací mísu vymažeme máslem, navrstvíme brambory, zasypeme brokolicí, opepříme a přisolíme, znovu dáme vrstvu brambor a zelenou brokolici nahoru. Zalijeme rozšlehanou smetanou a bohatě postrouháme vrstvou sýra. Může to být eidam, gouda, ale i s mozzarellou je to vynikající.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi čtvrt hodiny, a můžeme podávat. Jestli chcete pokrm ještě zelenější, přidejte na talíř salátovou okurku nebo zelenou papriku a máte splněno.
Související
-
Nápoj z lékořice na povzbuzení
V chladných dnech a nemusí být ani podle kalendáře zima, přijde určitě každému vhod něco na prohřátí a zlepšení nálady.
-
Kuře na cuketách
Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.