Zapečená brokolice na zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je den, kdy si každý rok dávám pozor, aby a stole bylo něco zeleného. Upřímně řečeno, asi by stačil i okurkový salát, ale většinou to u nás bývá špenát.

Ten ovšem, na rozdíl od brokolice, naše děti moc rády nemají, a tak jsem jim pro letošek vymyslela jiné jídlo – zapečenou brokolici se vším možným.

Ingredience
  • 500 g brokolice
  • 4 brambory
  • 3 větší batáty
  • 1 smetanu na vaření
  • 1 vejce
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr - množství i druh podle chuti

Předem si povaříme hlavní suroviny ve vodě, ale jen chvilku, ani brambory, batáty a ani brokolice by neměly být rozbředlé. Pak je nakrájíme na kolečka a brokolici rozebereme na růžičky. Dále v kelímku smetany rozšleháme vajíčko a do směsi prolisujeme česnek – sílu, a tedy množství stroužků ponechám na vás, nám stačil bohatě jen jeden stroužek.

Zapékací mísu vymažeme máslem, navrstvíme brambory, zasypeme brokolicí, opepříme a přisolíme, znovu dáme vrstvu brambor a zelenou brokolici nahoru. Zalijeme rozšlehanou smetanou a bohatě postrouháme vrstvou sýra. Může to být eidam, gouda, ale i s mozzarellou je to vynikající.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi čtvrt hodiny, a můžeme podávat. Jestli chcete pokrm ještě zelenější, přidejte na talíř salátovou okurku nebo zelenou papriku a máte splněno.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat