Noky se slaninou
Dnešní dobrota bude velmi rychle hotová – čas přípravy se dá ohraničit rychlostí, jakou nakrájíme cibuli a slaninu a osmažíme ji dozlatova.
Pojďme si dát celý recept od začátku. Zbylo mi doma balení bramborových noků, a tak jsem přemýšlela, jak je zužitkovat, aby si všichni pochutnali. Stačilo využít i dalších pár ingrediencí – sádlo, slaninu, cibuli a petržel.
- 400 g bramborových noků
- 200 - 250 g slaniny
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- hladkolistá petržel
Na lžíci sádla zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky. Mezitím nakrájíme 20 deka slaniny, také na kostičky, a počkáme, až zezlátnou. Vedle do rendlíku dáme vařit vodu, kterou není třeba solit, protože noky už slané jsou a slanina vlastně taky.
Noky vhodíme do vroucí vody, a když za dvě až tři minuty vyplavou, vybereme je děrovanou naběračkou a rovnou přihodíme na pánev ke zlatavé slanině. Poslední, co dobrotě chybí, už je jen čerstvá nasekaná hladkolistá petržel, ale pokud ji právě nemáme za oknem, můžeme použít i sušenou. Promícháme, aby i nočky chytly chuť sádla a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.