Osvěžující ledová káva
Spojit příjemné s chutným v podobě ledové kávy nás milovníky tohoto nápoje většinou napadne s prvními teplými dny. Ledová káva ale není jen jedna, druhů je s přibývající oblibou také čím dál více, tak si dnes dáme jen pár tipů na osvěžující letní drink plný kofeinu.
Potřebovat budeme samozřejmě led, takže zavčasu zaplníme tvořítka vodou a dáme do mrazáku. Základem je vždy šálek kávy – buď máme doma přístroj na espresso, nebo si jej uvaříme tak, jak máme kávu rádi a jdeme na to.
- šálek kávy (espresso, french press, filrovaná...)
- kostky ledu
- mléko, cukr dle chuti
Espresso na ledu je opravdu velmi jednoduché. Nachystáme si skleničku vhodnou na kávu a tu vychladíme – stačí v mrazáku pár minut nebo o něco déle v ledničce. Do vychlazené sklenky přidáme několik kostek ledu a přelijeme mírně zchladlou kávou.
Pokud dáváte přednost kávě s mlékem a cukrem, přidejte obě věci do kávy ještě před nalitím na led.
Další způsob zahrnuje použití mixéru. Takzvané espresso freddo, což znamená česky studený, se dělá ze silnější – dvojité dávky espressa, ledu a cukru – to vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem nejméně půl minuty. Nápoj nejen osvěží, ale také krásně vypadá, pokud jej podáváme ve vysoké sklenici s pár kostkami ledu navíc.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.