Houbové těstoviny

Houbové těstoviny
Když houby rostou, je to skvělé, národ houbařů jásá a doma se mění v národ houbových kuchařů. Dnešní oběd proto může chutnat právě po houbách!
Budeme k němu potřebovat necelého půl kila hub, které si nakrájíme na plátky. Také čtvrt kila těstovin, které si uvaříme, a budeme také potřebovat pár dalších věcí, především vývar, bílé víno, cibuli šalotku, máslo a olivový olej, worcester a balsamico, česnek, smetanu, petrželku a tymián a samozřejmě sůl a pepř.
- 250 g těstovin
- 500 g hub
- 250 ml vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml bílého vína
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- mouka
- olivový olej
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička krémového balsamica
- tymián
- petrželka
- sůl, pepř
Na oleji si opečeme najemno nakrájenou šalotku. Když zezlátne, přidáme houby, osolíme a opepříme. Můžeme použít i houby sušené, které si ale předem předvaříme, scedíme, a dále postupujeme jako s houbami čerstvými.
Na pánvi je dochutíme dvěma stroužky prolisovaného česneku, dvěma lžícemi másla a lístky strženými ze snítky tymiánu. Promícháme, necháme houby pustit vodu, a asi po třech minutách vyndáme půlku hub z pánve. Zbytek v pánvi poprášíme moukou a pomalu vléváme vývar.
Potom přidáme deci vína, lžíci worcesterské omáčky, lžičku balsamica a promícháme. Podle chuti můžeme dosolit a dopepřit. Povaříme omáčku do zhoustnutí a pak zjemníme kelímkem smetany ke šlehání. Po dalších dvou minutách přidáme uvařené těstoviny, lepší jsou kratší tvary, omáčka na nich lépe drží, a odloženou část hub. Je hotovo – podáváme sypané čerstvou petrželkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.