Vegetariánské spaghetti carbonara

Vegetariánské spaghetti carbonara
Uhlířské špagety neboli spaghetti carbonara mají ve svém základu vajíčka, česnek a slaninu. Co ale dělat, když je má někdo velice rád, ale je přitom vegetarián?
- porce špaget
- 1 vejce + 1 žloutek
- olivový olej
- 5 - 6 stroužků česneku
- sůl, pepř
- strouhaný parmezán
Chuť slaniny nepostrádá, když dá do jídla velkou spoustu česneku. „Tak já jelikož nejím maso, ale zároveň miluju těstoviny carbonara, tak jsem vymyslel svoji vlastní verzi bez slaniny. Vezmu hodně, hodně česneku, klidně pět, šest stroužků na jednu porci, nakrájím to na velmi jemné plátky, osmahnu na olivovém oleji opravdu dozlatova, aby olej chytl tu chuť česneku,“ říká barista a příležitostný amatérský kuchař Tadeáš Stránecký.
Mezitím si uvaříme špagety a dále si do misky vedle nachystáme vajíčkovou směs, která do špaget patří. Na jednu porci by mělo přijít jedno vajíčko a jeden žloutek, do toho hodně sýra. „Italové vám řeknou, že do toho patří formaggio peccorino, ale to u nás není lehké sehnat, takže stačí parmezán. Takže tak přidáme sýr, sůl, pepř a měl by vzniknout taková tuhá kašička. Aby se vajíčka nesrazila, tak je důležité je natemperovat, to znamená - vezmeme lžíci nebo naběračku vařící vodu z těch špaget a postupně ji přilíváme k vajíčkům, zatímco je mícháme, takže ta vajíčka si postupně zvykají na vyšší teplotu a nesrazí se,“ radí Tadeáš Stránecký.
Ve chvíli, kdy jsou hotové špagety, slijeme z nich vodu, vypneme sporák a hodíme je do pánve k oleji, trošku je osmahneme, přidáme vajíčkovou směs a to je vlastně hotovo. Na talíři můžeme špagety posypat dalším sýrem. Oblíbené rychlé jídlo, které v této úpravě potěší i vegetariány a funguje to!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.