Brokolicový krém s parmezánem

Jednoduchá brokolicová polévka z jen několika základních ingrediencí se dá lehce vylepšit o nádech Itálie. Budeme potřebovat jen brokolici, pár brambor, sůl a pepř, smetanu, cibuli, olivový olej a parmezán.

Nejprve si připravíme zeleninu, oloupeme a nakrájíme brambory a brokolici rozebereme na růžičky, stonky odkrájíme a nasekáme na menší kousky. Vhodíme do vody, přidáme sůl a povaříme do změknutí.

Ingredience
  • 500 g brokolice
  • 2-3 brambory
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 menší cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Do polévky potom nastrouháme asi pět deka parmezánu, prohřejeme, a nakonec přidáme jedno balení smetany ke šlehání. Rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém a dochutíme případně ještě solí a čerstvě namletým pepřem.

Takto bychom polévku mohli už podávat, ale my si ji ještě dozdobíme – na olivovém oleji osmahneme cibulku mírně do hněda. Když potom polévku rozlijeme do talířů, do každého přidáme lžíci osmažené cibulky a ještě můžeme zakápnout olivovým olejem. My jsme přidali i pažitku, ale to už je opravdu jen na ozdobu a cibulka bohatě stačí.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.