Dýně zapečená nasladko
Podzim je čas dýní a dýňovou polévku, pyré nebo pečenou dýni už jste si určitě letos také dali, a možná i několikrát.
Pro dnešek mám ale něco úplně jiného – druh dýně, který není příliš častý, a navíc v neobvyklé úpravě. Recept mám od Jaroslavy Pipkové z Dýňového světa, která doporučuje pro tuto konkrétní dobrotu použít dýni vhodnou pro sladké pečení. Může to být dýně máslová nebo dýně žaludová, kterou právě u Pipků v Dýňovém světě najdeme:
"My mimo jiné také pěstujeme dýně žaludové a ty dýně žaludové jsou výborné na pečení nasladko. Takže já jednoduše si tu dýni omyju, rozříznu napůl, vyndám jádřinec a místo toho jádřince tam dám lžičku medu, trošku másla, skořici, cukr, třtinový když máte, a zapeču to zhruba 40 - 45 minut v troubě. Je to výborné jako dezert, pak se to vybírá lžičkou. Ta dýňová dužina právě s tím sosem slaďoučkým, který tam vznikne, tak s tím se to vybírá. Je to ideální pro podzimní chladné večery, člověka to úplně vnitřně zahřeje," prozrazuje majitelka Dýňového světa.
Návod jsme dostali podrobný a snadný, takže dýni vhodnou pro sladkou úpravu po rozříznutí a vydlabání jen sladce ochutíme a okořeníme a zapečeme. Vybírání dobroty lžičkou je něco navíc k tomuto skvělému neobvyklému dezertu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.