Dýňové latté
Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluje, prodlužuje život a zlepšuje zdraví. Kavárny vyrostly jako houby po dešti a nabízejí nejrůznější zpestření oblíbeného nápoje. V dýňové sezóně se hodí vyzkoušet dýňové latté.
Cafe latté je espresso s velkým množstvím našlehaného mléka a pro přidání nejrůznějších příchutí je ideální. Ovšem představa, že si hořkou kávu smícháme s dýňovou polévkou, není správná.
Do kávy se totiž přidává sladký dýňový sirup, jak vysvětluje kavárnice Michaela Kremlíková, která jej právě vyrobila.
250 ml vody
150 g hnědého třtinového cukru
1 lžíce medu
3 lžíce dýňového pyré
koření: skořice, kardamom, perníkové koření, všechno dle chuti
„Rozehřála jsem si ve vodě třtinový cukr a med a potom jsem v tom rozmíchala dýňové pyré a přidala jsem koření – skořici, kardamom a perníkové koření. Rozmíchala jsem a hotovo.“
Je to jasné, sladký sirup jde ke kávě krásně. Ještě připomenu, že dýňové pyré do sirupu se vyrobí snadno – rozkrájenou dýni pečeme v troubě asi hodinu, a pak už jen rozmixujeme na pyré.
Tři polévkové lžíce přidáme k vodě s cukrem a ochutíme kořením, přecedíme a slijeme do sklenice. Takto vyrobený sirup vydrží v ledničce 14 dní a může kdykoli rovnou do café latté. „Do sklenice o objemu 0,4 l dáváme 0,02 l sirupu, takže jako malý panák,“ usmívá se Michaela.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.