Šípkový likér
Sytě červená barva zralých šípků zlákala už naše předky, aby zjistili, jak šípky chutnají a s čím mohou pomoci – a tak známe dobře šípkový čaj, který je plný chuti, vůně a vitamínu C. Šípky se přidávají i do čajových směsí a vyrábí se z nich třeba sirup.
Na soutěži o nejlepší likér, kterou pořádali v Březníku na Třebíčsku, se ale objevil i soutěžní šípkový likér, se kterým slavil úspěch Josef Pemčák. Vyrábí se prý velmi jednoduše, i když v jeho případě spíše od oka. „To já nevážím,“ směje se.
- 2 l calvadosu
- 800 g šípků
- 350 g cukru
- nové koření
- (případně kousek skořice, 3 hřebíčky, pomerančová nebo citronová kůra)
„Do té flašky třílitrové, tak tam je těch šípků asi tak třetina. A čím okořenit? Nové koření, trocha cukru a zaliju to calvadosem. Jedině calvados, to samozřejmě,“ dodává další důležitou ingredienci pan Pemčák.
Jak tedy při výrobě šípkového likéru postupujeme? Nasbírané šípky očistíme a propereme, vysypeme necelý kilogram do třílitrové lahve a zalijeme dvěma litry calvadosu. Necháme dva týdny na teplém místě, kdy tekutina uvnitř získá zlatavou barvu ze šípků.
Likér potom scedíme do nádoby, kam přidáme svařený cukerný roztok s kořením, čili 35 deka cukru svaříme s vodou a novým kořením, jak radí Josef Pemčák, ale chceme-li výraznější, takovou zimní vůni, přidáme i skořici a hřebíček a trochu citrusové kůry. Dobře promícháme s vylouhovanými šípky a nalijeme do čistých lahví.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.