Grilované cukety s bulgurem
Někdo pěstuje cukety do obřích velikostí a pak je rozdává sousedům a přátelům, jiný je sbírá, dokud jsou ještě měkké a menší. V obou případech se ale tahle skvělá letní zelenina dá položit na gril, ochutit a sníst k obědu či večeři. Abychom ale nejedli samotnou zeleninu, i když i to je dobrý plán, dáme si k ní ještě přílohu ze zdravého a velmi dobře stravitelného bulguru.
- 200 g bulguru
- 6 menších cuket
- olivový olej
- šťáva z 1 citronu
- 300 g cherry rajčátek
- petrželová nať
- 150 g sýru feta
- sůl
- pepř
Nechat změknout bulgur trvá trochu déle než podobně vypadající kuskus, takže jen připomínám, že bulgur je připraven asi za čtvrt hodiny.
Nasypeme dvacet deka bulguru do mísy, zalijeme vařící vodou z konvice, měly by jí být asi čtyři deci, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut být. Nenakukujeme, vydržíme.
Mezitím si totiž připravíme cukety na gril – ty menší rozkrojíme podélně, z větší můžeme udělat asi dvoucentimetrová kolečka. Potřeme je olivovým olejem a opečeme na grilu, nebo grilovací pánvi z každé strany asi 4 minuty.
Na talíři cukety osolíme – kdybychom to udělali předem, cuketa by se začala potit a pustila by všechnu šťávu ven, takže sůl a případně pepř dáváme až nakonec.
Hotový bulgur také osolíme a opepříme, promícháme s olivovým olejem podle chuti a přidáme nasekanou petrželku a nakrájená rajčata. Chuť všech ingrediencí vytáhne a zdůrazní citrónová šťáva. Obě části porce ještě dochutíme rozdrobeným sýrem feta.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.