Grilované cukety s bulgurem

Někdo pěstuje cukety do obřích velikostí a pak je rozdává sousedům a přátelům, jiný je sbírá, dokud jsou ještě měkké a menší. V obou případech se ale tahle skvělá letní zelenina dá položit na gril, ochutit a sníst k obědu či večeři. Abychom ale nejedli samotnou zeleninu, i když i to je dobrý plán, dáme si k ní ještě přílohu ze zdravého a velmi dobře stravitelného bulguru.

Ingredience
  • 200 g bulguru
  • 6 menších cuket
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • 300 g cherry rajčátek
  • petrželová nať
  • 150 g sýru feta
  • sůl
  • pepř

Nechat změknout bulgur trvá trochu déle než podobně vypadající kuskus, takže jen připomínám, že bulgur je připraven asi za čtvrt hodiny.

Nasypeme dvacet deka bulguru do mísy, zalijeme vařící vodou z konvice, měly by jí být asi čtyři deci, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut být. Nenakukujeme, vydržíme.

Mezitím si totiž připravíme cukety na gril – ty menší rozkrojíme podélně, z větší můžeme udělat asi dvoucentimetrová kolečka. Potřeme je olivovým olejem a opečeme na grilu, nebo grilovací pánvi z každé strany asi 4 minuty.

Na talíři cukety osolíme – kdybychom to udělali předem, cuketa by se začala potit a pustila by všechnu šťávu ven, takže sůl a případně pepř dáváme až nakonec.

Hotový bulgur také osolíme a opepříme, promícháme s olivovým olejem podle chuti a přidáme nasekanou petrželku a nakrájená rajčata. Chuť všech ingrediencí vytáhne a zdůrazní citrónová šťáva. Obě části porce ještě dochutíme rozdrobeným sýrem feta.

autor: dak

Související

  • Květákové řezy

    Zapečený květák na různé způsoby jste určitě zkoušeli. Pokud chcete zkusit další nový recept, jeden bych měla. Výsledkem jsou květákové řezy.

  • Hrášková pomazánka

    Pomazánku u nás dokážeme namíchat opravdu z čehokoli a vždycky je vynikající! Teď naposledy to byla pomazánka zelené barvy, chuti hráškové, s čerstvými bylinkami navrch.

  • Jak na maso na hamburgery

    Sezóna grilování nemusí být úplně závislá na počasí, ale přece jenom vůně masa, zeleniny a dalších pochoutek připravených na grilu je nejvíce spojována s létem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.