Květákové řezy
Zapečený květák na různé způsoby jste určitě zkoušeli. Pokud chcete zkusit další nový recept, jeden bych měla. Výsledkem jsou květákové řezy, které se šikovně krájí i servírují a samozřejmě skvěle chutnají.
Základní surovina je jasná, hlávka květáku, ty další jsou jedna cibule, pět vajec, anglická slanina, strouhaný sýr, hladká mouka s práškem do pečiva a sůl s trochou pepře.
- 1 střední květák
- 5 vajec
- 1 cibule
- 120 g plátků anglické slaniny
- 1 hrnek strouhaného sýru
- 120 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 120 ml oleje
- sůl, pepř
Květák nejprve rozebereme na malé růžičky, ty větší překrájíme na kousky. Vhodíme do mísy, kam budeme postupně přidávat všechno ostatní. Stejně tak budeme krájet i jednu cibuli a anglickou slaninu na kostičky.
V misce rozšleháme pět vajec, osolíme je a opepříme, pak do nich přisypeme plný hrnek jemně nastrouhaného sýru a rozmícháme. Přidáme ke květáku a nakonec už jen přidáme asi dvanáct deka mouky a lžičku prášku do pečiva. Nakonec deci oleje a všechno důkladně promícháme.
Směs nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče jako na buchtu a podobně i pečeme – na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Když je zapečený květák hotový, snadno jej krájíme na čtverce a podáváme. Je skvělý jako samostatné jídlo, třeba se zeleninovým salátem, ale hodí se i jako příloha k masu a je i zdravá.
Související
-
Květák na kari
Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.
-
Zapečený květák se slaninou
Když se květák zapéká, obvykle jsou k tomu potřeba vajíčka, cibule a nastrouhaný sýr. Jiná varianta nabízí něco trochu odlišného – zkuste recept bez vajíček.
-
Květák jako smažák do trouby
Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.