Rychlý kiš
Dnes si dáme pochoutku, která je původem z Francie, ale věřte tomu, že všechny potřebné ingredience najdeme i v našich spížích a ledničkách.
Na těsto potřebujeme klasicky mouku a máslo, na náplň zase sýr, vajíčka, cibulky, špenát a smetanu. Jak snadný je francouzský koláč zvaný kiš, ví student Michal Denk, který jej často peče pro celou rodinu: „Vezmeme si hladkou mouku, po půl čajové lžičky soli a cukru, 200 gramů studeného másla, které si můžeme nakrájet na menší kousky, a to budeme postupně smíchávat.“
Těsto hněteme prsty a postupně do něj přidáváme po lžičkách vodu, aby mělo ideální konzistenci.
„Až nebude těsto ani lepkavé ani úplně suché, dáme je na půl hodiny odstavit do ledničky. Na náplň si připravíme čerstvý smetanový sýr, něco jako lučina nebo palouček, půl kelímku smetany na vaření, tři vajíčka, ale můžeme i více, balíček baby špenátu, nastrouháme si cihličku eidamu a přidáme jarní cibulku nebo normální cibuli, to záleží na vás. Koření může být sůl, pepř, italské bylinky, provensálské bylinky. To všechno smícháme do jedné mísy a poté vylijeme do formy, kde už máme připravené těsto. Koláč se rovnou peče asi čtyřicet minut. Tohle je verze, která neurazí, tu sní vegetariáni a vlastně všichni,“ dodává Michal.
Kiš se špenátovo sýrovou náplní se dá upéct rovnou - těsto společně s náplní, není nutné předpékat. Kdy je hotový, vyzkoušíme raději špejlí, protože máme různé formy i různé trouby, tak ať není koláč ani spálený, ani syrový.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka