Sladká omeleta s ovocem
Omeleta je slaná, palačinka sladká – tak to mám v hlavě uložené odjakživa, a vždycky když vidím, že to jde i naopak, na chvíli se zarazím. Ale opravdu to jde a většinou to bývají ohromné dobroty.
Omeletu děláme doma ze spousty vajec a občas se strouhaným sýrem, cibulkou, kořením a dalšími ingrediencemi. Představte si ale vajíčkovou omeletu s báječně sladkým ovocem a zakysanou smetanou – vlastně je to také velmi jednoduché.
- 3 vejce
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce oleje
- Na ozdobení:
- zakysaná smetana
- džem
- ovoce na ozdobení
- moučkový cukr
Vezmeme si 3 vajíčka, jen jednu lžíci polohrubé mouky, lžíci vanilkového cukru, lžíci oleje a tři lžíce zakysané smetany – tohle všechno důkladně prošleháme a máme základ sladké omelety. Množství si vynásobíme podle počtu strávníků, protože toto je na jednu vydatnou omeletu.
Kápneme olej na pánev, necháme rozpálit a vlijeme těsto. Opečeme, opatrně otočíme, aby byla omeleta pěkně zlatavá z obou stran, a stáhneme na talíř.
K dochucení využijeme zbytek kelímku zakysané smetany. Vmícháme do ní oblíbený džem, já mám domácí nejčastěji jahodový nebo meruňkový, ale hodí se jakýkoliv. Můžeme i lehce dosladit, ale džem sám o sobě by měl stačit. Namažeme na omeletu, přidáme čerstvé ovoce nebo kompot, záleží na domácích zásobách a přehneme. Pocukrujeme a můžeme podávat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.