Mrkvovo maková náplň do buchet

Na víkend je ideální napéct si dobré buchty – pokud ovládáte kynuté těsto, polovina práce je hotová. Druhá věc jsou náplně do klasických buchet. 

Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového, inspiraci má paní Drahoslava Horká z Pohledce, která buchty plní mrkvovo makovou náplní, a tenhle recept používá už velmi dlouho, protože v rodině je oblíbená. 

„U nás je nejlepší ta maková s tou mrkví. Když někdo nemůže mák, tak se dá udělat i jenom samotná mrkvová. Mrkev se nastrouhá, povaří se trochu s mlékem, dají se tam rozinky, cukr, troška másla a skořice, do toho úplně nakonec namletý mák, už jen tak na pět minut, chvilku povařit a nechat vystydnout.“

Ingredience
  • 200 g mrkve
  • 100 g máku
  • 100 ml mléka
  • cukr (dle chuti)
  • rozinky
  • máslo
  • skořice

Mrkev s ostatními ingrediencemi orestujeme na másle, podlijeme kapku vody a vaříme do změknutí. Před koncem vaření přidáme namletý mák a pět minut dovaříme. 

Vystydlou náplň potom balíme do kynutého těsta a skládáme na plech jako klasické české buchty zvané honzovky. Pečeme dozlatova a podáváme sypané cukrem. Co budou na náplň říkat strávníci, pro které to bude překvapení, to bude určitě samá chvála. 

Související

  • Jahody v rumu

    Jahody v rumu! Recept, který kombinuje moje dvě nejoblíbenější ingredience určitě potěší i vás, pokud jste ovšem starší 18 let!

  • Křupavé biobramboráky

    Jak na bramboráky, aby chutnaly jako nezapomenutelná lahůdka? Samozřejmě existují spousty receptů s různými fígly a triky a my si nějaké prozradíme.