Mrkvovo maková náplň do buchet
Na víkend je ideální napéct si dobré buchty – pokud ovládáte kynuté těsto, polovina práce je hotová. Druhá věc jsou náplně do klasických buchet.
Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového, inspiraci má paní Drahoslava Horká z Pohledce, která buchty plní mrkvovo makovou náplní, a tenhle recept používá už velmi dlouho, protože v rodině je oblíbená.
„U nás je nejlepší ta maková s tou mrkví. Když někdo nemůže mák, tak se dá udělat i jenom samotná mrkvová. Mrkev se nastrouhá, povaří se trochu s mlékem, dají se tam rozinky, cukr, troška másla a skořice, do toho úplně nakonec namletý mák, už jen tak na pět minut, chvilku povařit a nechat vystydnout.“
- 200 g mrkve
- 100 g máku
- 100 ml mléka
- cukr (dle chuti)
- rozinky
- máslo
- skořice
Mrkev s ostatními ingrediencemi orestujeme na másle, podlijeme kapku vody a vaříme do změknutí. Před koncem vaření přidáme namletý mák a pět minut dovaříme.
Vystydlou náplň potom balíme do kynutého těsta a skládáme na plech jako klasické české buchty zvané honzovky. Pečeme dozlatova a podáváme sypané cukrem. Co budou na náplň říkat strávníci, pro které to bude překvapení, to bude určitě samá chvála.
Související
-
Jahody v rumu
Jahody v rumu! Recept, který kombinuje moje dvě nejoblíbenější ingredience určitě potěší i vás, pokud jste ovšem starší 18 let!
-
Křupavé biobramboráky
Jak na bramboráky, aby chutnaly jako nezapomenutelná lahůdka? Samozřejmě existují spousty receptů s různými fígly a triky a my si nějaké prozradíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka