Jahody v rumu
Jahody v rumu! Recept, který kombinuje moje dvě nejoblíbenější ingredience určitě potěší i vás, pokud jste ovšem starší 18 let!
Nabízí nám možnost toto lahodné a výrazně voňavé ovoce uchovat delší dobu. Jak na to?
Není to těžké, jen si potřebujeme nadělat zásoby – na jedno kilo jahod potřebujeme půl litru rumu, půl kila cukru a jeden vanilkový cukr. Nachystáme si také skleničky se šroubovacím víčkem, které sterilizujeme nebo rovnou vyvaříme ve velkém hrnci s vařící vodou. Jahody potom zbavíme stopek a zelených lístků, omyjeme a necháme vodu okapat. Cukry – krupicový a vanilkový promícháme.
- 1 kg jahod
- 500 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 500 ml rumu
Jahody překrájíme na půlky a pustíme do vrstvení do skleniček – jahody, cukr, jahody, cukr, až nahoru k víčku. Zalijeme rumem tak, aby bylo ovoce celé ponořené, a ani kousek nekoukal nad hladinu. Skleničky pevně uzavřeme, otočíme je vzhůru dnem, podobně jako když vaříme džemy a necháme je asi dva měsíce v chladnějším.
Naplněné sklenice zavíčkujeme a uložíme na asi 2 měsíce do chladna – do sklepa, do spíže nebo třeba do garáže. Takto konzervované jahody pak můžeme používat na přelití dezertů, do zmrzlinových pohárů pro dospělé nebo třeba na mlsání jen tak! V rumovém nálevu zůstanou jahody pevné a vydrží prý celý rok!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.