Jahody v rumu

Jahody v rumu! Recept, který kombinuje moje dvě nejoblíbenější ingredience určitě potěší i vás, pokud jste ovšem starší 18 let!

Nabízí nám možnost toto lahodné a výrazně voňavé ovoce uchovat delší dobu. Jak na to? 

Není to těžké, jen si potřebujeme nadělat zásoby – na jedno kilo jahod potřebujeme půl litru rumu, půl kila cukru a jeden vanilkový cukr. Nachystáme si také skleničky se šroubovacím víčkem, které sterilizujeme nebo rovnou vyvaříme ve velkém hrnci s vařící vodou. Jahody potom zbavíme stopek a zelených lístků, omyjeme a necháme vodu okapat. Cukry – krupicový a vanilkový promícháme. 

Ingredience
  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 ml rumu

Jahody překrájíme na půlky a pustíme do vrstvení do skleniček – jahody, cukr, jahody, cukr, až nahoru k víčku. Zalijeme rumem tak, aby bylo ovoce celé ponořené, a ani kousek nekoukal nad hladinu. Skleničky pevně uzavřeme, otočíme je vzhůru dnem, podobně jako když vaříme džemy a necháme je asi dva měsíce v chladnějším. 

Naplněné sklenice zavíčkujeme a uložíme na asi 2 měsíce do chladna – do sklepa, do spíže nebo třeba do garáže. Takto konzervované jahody pak můžeme používat na přelití dezertů, do zmrzlinových pohárů pro dospělé nebo třeba na mlsání jen tak! V rumovém nálevu zůstanou jahody pevné a vydrží prý celý rok!

Související

  • Meduňková šťáva

    Zahrádky se zazelenaly a dokonce i naše trvalky dosáhly úctyhodné výšky. První sklizeň meduňky jde vždycky do konvice na čaj.

  • Dezert Šalamoun

    Nejlepší recepty se předávají v rodině, kamarádky nebo sousedky. Někde se kvůli tomu dělají speciální sousedské slavnosti, jinde se dohodnou a vytvoří společnou kuchařku.