Kuře s čočkou a jogurtovou omáčkou

Zatímco v týdnu se většina rodiny obstará přes oběd v práci nebo ve škole, o víkendu se vařit musí, a nejlépe něco, co chutná všem. 

Ingredience
  • 1 celé kuře
  • marináda:
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • chilli
  • sůl, pepř
  • 400 g vařené čočky
  • směs listových salátů
  • jogurtová omáčka:
  • 200 g bílého jogurtu
  • 3 hrsti bylinek - kopr, máta pažitka (nebo dle chuti)
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Za sebe ještě dodávám: nejlépe něco, co se strčí do trouby, a když se to vytáhne, je to vynikající. K takovým receptům patří pečené kuře s chutí čočkovým salátem. 

Nejprve si kuře vložíme do pekáčku rozkrojené na dvě poloviny. Připravíme si marinádu, kterou je potřeme – prolisovaný česnek, drcený kmín, špetka chilli koření a sladkou papriku. To všechno rozmícháme v olivovém oleji a potřeme kuře po celém povrchu. Kuře pečeme asi hodinu a mezitím si připravíme čočku jako přílohu. Buď se spokojíme s konzervovanou již hotovou čočkou, nebo si povaříme předem namočenou čočku do změknutí a slijeme. 

Po upečení kuřete slijeme výpek, promícháme s čočkou a přidáme k ní směs natrhaných listů salátu, může to být salát hlávkový, ledový, polníček, rukola, nebo směs všech, salátů, jaké doma máte. 

Ke kuřeti a čočce si ještě nachystáme omáčku. Potřebujeme velké balení bílého jogurtu a hromádku nasekaných bylinek – velmi zvláštně a výrazně chutnající kombinaci tvoří kopr s mátou a pažitkou, od každé bylinky štědrou větší hromádku nasekáme na jemno s vmícháme do jogurtu. Dochutíme solí a pepřem a citronovou šťávou. 

Talíř s kuřetem a čočkou pak touto omáčkou rozsvítíme a doplníme o další chutě. 

Související

  • Utopené karbanátky

    Pikantní pohoštění na setkání všeho druhu – to jsou utopenci. A teď si představte, že je někdo vylepší a povýší na úplně jinou úroveň. 

  • Vaječná bábovka

    Když se řekne bábovka, většina z nás si představí sladkou klasiku ke kávičce, ať už je uvnitř kakaová, ořechová, šlehačková nebo olejová.