Hořčičná omáčka
Omáček je nespočet druhů, a když jich umíme aspoň pár udělat tak, že se u stolu ozve mňam, jsme dobří kuchaři.
- máslo nebo olej
- hladká mouka
- 125ml brandy
- 500 ml vývaru
- 1 lžička cukru
- 1 lžička rajského protlaku
- 1-2 stroužky česneku
- bobkový list
- celý černý pepř
- dva druhy hořčice – dijonská a hrubozrnná
Omáčka z hořčice rozhodně patří k těm méně známým, a přitom není příliš těžká! Recept mám od šéfkuchaře restaurace Měšťanský pivovar v Polné Svatoslava Rychteckého.
„Do pánve si nalejeme olej a přidáme mouku na zlatou jíšku, která bude jakoby písková, sypaná. Do té mouky přidáme lžičku rajského protlaku, brandy a zaflambujeme. Když zahoří, tak to nevadí,“ usmívá se šéfkuchař a vysvětluje: „Zapálíme a necháme vypařit alkohol, takže nám zůstane jen čistá chuť bez alkoholu. Poté přilijeme vývar a zašleháme. Do tekutiny přidáme cukr, bobkový list, pepř, dijonskou hořčici a prolisovaný česnek.“
„Necháme vařit deset až patnáct minut do zhoustnutí, aby se provařila mouka. Poté přecedíme a přidáme hrubozrnnou hořčici, která je nasládlá a chutí nám dotvoří celou tady tuto hořčičnou omáčku. Nejlépe se hodí ke kuřecímu nebo krůtímu masu.“
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.