Hořčičná omáčka

Omáček je nespočet druhů, a když jich umíme aspoň pár udělat tak, že se u stolu ozve mňam, jsme dobří kuchaři.

Ingredience
  • máslo nebo olej
  • hladká mouka
  • 125ml brandy
  • 500 ml vývaru
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1-2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • celý černý pepř
  • dva druhy hořčice – dijonská a hrubozrnná

Omáčka z hořčice rozhodně patří k těm méně známým, a přitom není příliš těžká! Recept mám od šéfkuchaře restaurace Měšťanský pivovar v Polné Svatoslava Rychteckého.

„Do pánve si nalejeme olej a přidáme mouku na zlatou jíšku, která bude jakoby písková, sypaná. Do té mouky přidáme lžičku rajského protlaku, brandy a zaflambujeme. Když zahoří, tak to nevadí,“ usmívá se šéfkuchař a vysvětluje: „Zapálíme a necháme vypařit alkohol, takže nám zůstane jen čistá chuť bez alkoholu.  Poté přilijeme vývar a zašleháme. Do tekutiny přidáme cukr, bobkový list, pepř, dijonskou hořčici a prolisovaný česnek.“

„Necháme vařit deset až patnáct minut do zhoustnutí, aby se provařila mouka. Poté přecedíme a přidáme hrubozrnnou hořčici, která je nasládlá a chutí nám dotvoří celou tady tuto hořčičnou omáčku. Nejlépe se hodí ke kuřecímu nebo krůtímu masu.“

autor: dak

Související

  • Dušené jehněčí na víně

    Aby maso chutnalo, je dobré dát mu nějaký čas. Pokud jde o jehněčí kýtu, té kromě naložení ve víně a v koření svědčí, když ji důkladně zbavíme všech blan, tedy očistíme.

  • Francouzské škvarky se smetanou

    Bůček po francouzsku se může stát originálním silvestrovským pohoštěním. Není to příliš dietní recept, ale až ho ochutnáte, v tu ránu na nějaké diety zapomenete.