Francouzské škvarky se smetanou

Bůček po francouzsku se může stát originálním silvestrovským pohoštěním. Není to příliš dietní recept, ale až ho ochutnáte, v tu ránu na nějaké diety zapomenete.

Na Slovensku by ji nazvali nebo v papulke, protože se naprosto rozplývá v ústech. Řeč je o rilettes, francouzských škvarcích s českým vylepšením na závěr. Svým hostům je nabízí Václav Ťupa ve žďárském klubu Jazzmine.

Ingredience
  • 2 kg prorostlého bůčku
  • 200 ml suchého vína (bílé nebo červené)
  • 3 lžíce sádla
  • Sůl, pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání

„Raději tučnější bůček vezmeme, nakrájíme na stejné velké kousky, například 3x3 centimetry, dáme do pekáče, aby se mohly rozložit a neležely úplně na sobě. Zalejeme ho suchým vínem, zkoušel jsem i červené, ale bílé je klasika,“ říká Václav Ťupa. 

„Dáme do trouby na sto stupňů a necháme marinovat ve víně asi hodinu. Pak to vyndáme, víno vylejeme bokem, přidáme tam sádlo, aby tam byl ze sádla základ, takže asi tak dvě, tři lžíce. Pokud máme konvektomat, stačí na 160 stupňů, v troubě na dvě stě až 220, podle toho, jakou máme troubu. Občas to promíchnu, a když je to zlatavé, tak to vyndám, teprve teď osolím a opepřím, protože když tam dám tu sůl ze začátku, tak to zbytečně tu šťávu pouští. Sliju sádlo, zaliju to smetanou, a protože v té smetaně se maso už nesmí škvařit, ale jenom ohřát, stáhnu troubu na 150 stupňů.“

Francouzské škvarky se smetanou

Francouzský recept končí hotovými škvarky, směje se kuchař: „Ta smetana, to už je made in Ťupa! Ono je to s ní těžší, ale vypadá to jemnější.“

Smetanou Václav Ťupa recept vylepšil a kaloricky velmi obohatil. Jde o syté jídlo, takže každému na talířek stačí jen trochu, k tomu čerstvý chléb a vaše výročí, silvestr, narozeniny nebo jakákoli oslava dostane grády.

autor: dak

Související