Tuřínový krém
Jsme uprostřed nejchladnějšího ročního období, a ještě nás pěkných pár týdnů zimy čeká. Proto bychom měli jíst vydatná a horká jídla a zároveň plná vitamínů.
Pro tuto dobu jsou nejlepší husté polévky, a že jsme si jich už pár uvařili! Ta dnešní bude z tuřínu, kořenové zeleniny ve tvaru bulvy, která připomíná řepu. Tuříny dobře doplní masové pokrmy, ale dají se podávat i ve formě kaše nebo rozvařit do polévky.
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 větší tuřín
- 1 l hovězího vývaru
- 3 brambory
- 1 smetana na vaření
- sůl a pepř
Základem každé nemasové polévky by měl být předem připravený vývar. K tuřínu se hodí hovězí vývar. Pokud jste si litr nebo půl litru schovali na pozdější použití, teď se vám bude hodit.
Začneme ale najemno nakrájenou cibulkou, kterou si orestujeme v hrnci na másle. Tuřín si oloupeme a nakrájíme na kousky, které přidáme k cibuli. Lehce osmažíme a vlijeme vývar, osolíme a opepříme a vaříme asi hodinu. Pak do polévky přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme asi patnáct minut. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou.
Tuřínový krém můžeme podávat samotný, s naloženými houbami nebo s kostičkami z rohlíků orestovanými na másle. S těmi chutná každá krémová polévka a věřím, že i ta z tuřínů vás osloví.
Související
-
Guláš z kotlíku nad ohněm
Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.
-
Taštičky s povidly
Dnešní dobrotou se přeneseme do časů našich babiček. Když nebylo na maso, vařila se k obědu i sladká jídla, která chutnala a zaplnila žaludek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.