Taštičky s povidly

Dnešní dobrotou se přeneseme do časů našich babiček. Když nebylo na maso, vařila se k obědu i sladká jídla, která chutnala a zaplnila žaludek.

A protože ve spíži byla často z podzimu uvařená švestková povidla, jídla s nimi se přímo nabízela. Ostatně, taštičky s povidly jsou dozajista oblíbené i dnes.

Budeme na ně potřebovat půl kila brambor, asi dvacet deka polohrubé mouky smíchané s pěti deky hrubé, jedno vajíčko a špetku soli.

Ingredience
  • 1/2 kg brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • švestková povidla
  • cca 200 g strouhanky
  • 2 lžíce másla
  • moučkový cukr dle chuti

Brambory uvaříme ve slupce a hned jak vychladnou natolik, aby se daly vzít do ruky, je oloupeme a v hrnci rozmačkáme. Přidáme mouku, sůl a vajíčko a důkladně prohněteme. Hotové hladké těsto rozdělíme na tři díly a každý rozválíme. Vykrájíme kolečka, do každého z nich vložíme trochu povidel, přeložíme napůl a okraje pevně stiskneme.

Mezitím si dáme vařit vodu. Když jsou všechny taštičky hotové, vložíme je do vařící vody a necháme vařit asi šest minut, dokud nevyplavou nahoru.

A nakonec sladké sypání. V pánvi rozpustíme máslo, asi dvě velké lžíce, vsypeme na ně strouhanku, množství záleží na vás, a opražíme dozlatova. Při podávání máme dvě možnosti – jedna je uvařené taštičky posypat opraženou strouhankou a cukrem, druhá, přidat taštičky i cukr do pánve ke strouhance a nechat obalit ze všech stran. Obě možnosti jsou skvělé, stačí si jen vybrat.

autor: dak

Související

  • Česneková polévka s růžičkovou kapustou

    Před vánočními plnými stoly nás čeká několik dnů příprav. Stihnout se toho musí hodně, aby na Štědrý den byl klid a pohoda, a tak není příliš čas na velké vyvařování.

  • Pekanový koláč

    Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.

  • Švábské špecle se zeleninou

    Spätzle v němčině neznamená jen vrabeček, ale hlavně široké vaječné nudle, typické pro oblast Švábska, ale jí se vlastně v celém Německu.