Taštičky s povidly
Dnešní dobrotou se přeneseme do časů našich babiček. Když nebylo na maso, vařila se k obědu i sladká jídla, která chutnala a zaplnila žaludek.
A protože ve spíži byla často z podzimu uvařená švestková povidla, jídla s nimi se přímo nabízela. Ostatně, taštičky s povidly jsou dozajista oblíbené i dnes.
Budeme na ně potřebovat půl kila brambor, asi dvacet deka polohrubé mouky smíchané s pěti deky hrubé, jedno vajíčko a špetku soli.
- 1/2 kg brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g hrubé mouky
- 1 vejce
- švestková povidla
- cca 200 g strouhanky
- 2 lžíce másla
- moučkový cukr dle chuti
Brambory uvaříme ve slupce a hned jak vychladnou natolik, aby se daly vzít do ruky, je oloupeme a v hrnci rozmačkáme. Přidáme mouku, sůl a vajíčko a důkladně prohněteme. Hotové hladké těsto rozdělíme na tři díly a každý rozválíme. Vykrájíme kolečka, do každého z nich vložíme trochu povidel, přeložíme napůl a okraje pevně stiskneme.
Mezitím si dáme vařit vodu. Když jsou všechny taštičky hotové, vložíme je do vařící vody a necháme vařit asi šest minut, dokud nevyplavou nahoru.
A nakonec sladké sypání. V pánvi rozpustíme máslo, asi dvě velké lžíce, vsypeme na ně strouhanku, množství záleží na vás, a opražíme dozlatova. Při podávání máme dvě možnosti – jedna je uvařené taštičky posypat opraženou strouhankou a cukrem, druhá, přidat taštičky i cukr do pánve ke strouhance a nechat obalit ze všech stran. Obě možnosti jsou skvělé, stačí si jen vybrat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka