Zapečený králík se zeleninou a vejci

Králíka jsme dlouho neměli, vzpomněla jsem si nedávno! Jestli jste na tom stejně, pojďme si dát králíka třeba v příštích dvou dnech.

Ingredience
  • 1 přední polovina králíka
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 petržele
  • 100 g celeru
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • sůl, pepř
  • 2 hrsti strouhanky
  • 8 vajec
  • 40 g másla

Protože králičí maso potřebuje trochu delší dobu na upečení, nejlepší bude prostě nechat ho v troubě zapéct obloženého samými dobrotami.

Ke králičímu předku si nachystáme cibuli, kořenovou zeleninu, růžičkovou kapustu a králičí koření, tedy bobkový list, nové koření a celý pepř. Předvaříme všechno společně ve vodě na sporáku a mezitím si připravíme zapékací misku – vymažeme, vysypeme strouhankou a přidáme asi půl litru vývaru z králíka.

Pak všechno maso i zeleninu překrájíme na menší kousky, zalijeme rozšlehanými vajíčky – podle velikosti nádoby budeme potřebovat až osm vajec – a vložíme do trouby. Zapečeme, dokud všechno není krásně zlatavé a naporcujeme k obědu nebo večeři. Ke králičímu masu se hodí brambory, ale ani mísou dobře ochuceného salátu nic nezkazíme.

autor: dak

Související

  • Vepřová kotleta sous-vide s bylinkami

    O metodě sous-vide při přípravě masa už jsme mluvili několikrát. Ve zkratce jde o pomalejší vaření ve vakuu při nízké teplotě.

  • Česnekové brambory s pažitkou

    S přílohami je potíž, většinou jsou pořád stejné. Když nám ale poradí profesionál nějakou fintu, dobrý tip, jak vylepšit třeba vařené brambory, rozhodně to oceníme.