Zapečený králík se zeleninou a vejci
Králíka jsme dlouho neměli, vzpomněla jsem si nedávno! Jestli jste na tom stejně, pojďme si dát králíka třeba v příštích dvou dnech.
- 1 přední polovina králíka
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/2 petržele
- 100 g celeru
- 300 g růžičkové kapusty
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
- sůl, pepř
- 2 hrsti strouhanky
- 8 vajec
- 40 g másla
Protože králičí maso potřebuje trochu delší dobu na upečení, nejlepší bude prostě nechat ho v troubě zapéct obloženého samými dobrotami.
Ke králičímu předku si nachystáme cibuli, kořenovou zeleninu, růžičkovou kapustu a králičí koření, tedy bobkový list, nové koření a celý pepř. Předvaříme všechno společně ve vodě na sporáku a mezitím si připravíme zapékací misku – vymažeme, vysypeme strouhankou a přidáme asi půl litru vývaru z králíka.
Pak všechno maso i zeleninu překrájíme na menší kousky, zalijeme rozšlehanými vajíčky – podle velikosti nádoby budeme potřebovat až osm vajec – a vložíme do trouby. Zapečeme, dokud všechno není krásně zlatavé a naporcujeme k obědu nebo večeři. Ke králičímu masu se hodí brambory, ale ani mísou dobře ochuceného salátu nic nezkazíme.
Související
-
Vepřová kotleta sous-vide s bylinkami
O metodě sous-vide při přípravě masa už jsme mluvili několikrát. Ve zkratce jde o pomalejší vaření ve vakuu při nízké teplotě.
-
Česnekové brambory s pažitkou
S přílohami je potíž, většinou jsou pořád stejné. Když nám ale poradí profesionál nějakou fintu, dobrý tip, jak vylepšit třeba vařené brambory, rozhodně to oceníme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka