Kapouni z pečené řepy

Dnešní recept bude na tradiční horácké jídlo – kapouni z červené řepy. Váže se k němu veselý příběh.

Jestli je ten příběh pravdivý nebo vymyšlený, to už se dnes nedozvíme, ale rozhodně nám přiblíží život, jaký lidé v našem kraji vedli před mnoha lety. Slovo má Marie Rajnošková z Domu přírody v Krátké: „Tady se dělávala pečená řepa a říkalo se tomu kapouni. V Pověstech z Horácka jsem četla kdysi takový příběh, že jelo panstvo na saních, zapadli a nikde nikdo blízko nebyl, jen nějaká zapadlá chalupa, tak se tam nacpali a že by chtěli jíst. A ta panímáma povídá: No ale my máme jenom kapouny. A oni na to: To nám nevadí, my máme kapouny rádi! Protože kapouni, to byli kastrovaní kohouti. A panímáma vytáhla z trouby na plechu pečené kusy řepy. A co na to panstvo? Panstvo mělo hlad, snědlo kapouny i z řepy,“ usmívá se při vyprávění.

 

Ingredience
  • 4 - 5 kusů červené řepy
  • olej
  • sůl

Pečená řepa je po desítkách let zapomnění opět v oblibě. V restauracích se nejčastěji podává červená řepa s kozím sýrem, tato kombinace je známá a velmi úspěšná. Když si červenou řepu upečeme doma, můžeme ji pak podávat po svém, důležité je vědět pár triků, aby byla co nejchutnější.

První z nich je pořádně rozpálit troubu – na 200 - 220 stupňů, dále musíme nechat řepu vcelku, aby z ní nevytekla šťáva. Péct řepy pod alobalem nebo každou z nich zabalit do alobalu jednotlivě. Omastit dobrým olejem a nechat péct hodinu až hodinu a půl.

Vůně pečené řepy je nezaměnitelná, ale i tak, po dopečení necháme půl hodiny dojít a chladnout, než se pustíme do loupání. Pak už můžeme kombinovat v salátech nebo pomazánkách se sýry, ořechy, vajíčky, kořením nebo jogurtem, jak vám nejvíce chutná.

autor: dak

Související

  • Nakládaná řepa s kozím sýrem

    Dnešní dobrotu najdeme pod různými názvy, i cizími, ale protože jde prostě o nakládanou červenou řepu s kozím sýrem, budeme jí tak říkat, protože v jednoduchosti je krása.

  • Kedlubnové zelí

    Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!