Bábovka s levandulí
Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.
- 400 gramů polohrubé mouky
- 160 gramů třtinového cukru
- 1 balíček kypřicího prášku
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- citrónovou kůru a šťávu
- 5 velkých snítek levandule
Levandule je velice populární i u nás, a tak se čím dál častěji objevuje nejen na balkónech, terasách a zahrádkách, ale i v kuchyni! Komu vykvete a vydrží, může si ze sklizených kvítků vyrobit sirup, olej, přidat je k pečenému drůbežímu masu nebo do sladkých jídel.
Já jsem objevila recept na úžasnou bábovku, která je mixem naší české klasiky a levandulové vůně.
Jako obvykle nejprve smícháme sypké přísady, které ovoníme citrónovou kůrou a otrhanými lístky z asi pěti snítek levandule. Pak přidáme tekuté přísady – mléko, vajíčka a olej. Těsto promícháme, vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Normálně bábovka polevu nepotřebuje, ale protože budeme zdobit levandulí, připravíme si tradiční citrónovou polevu z cukru a citrónové šťávy. Přelijeme vychladlou bábovku, a to nejlepší přijde nakonec – květy levandule posypeme polevu, aby v ní zatuhly, a přidáme i kůru z citrónu. Fialová a žlutá se krásně doplňují a totéž platí i o chutích.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.