Levandulový koláč

Když se řekne levandule, většinou si představíme lány fialových květů někde daleko ve Francii.

Někdo má také keřík na vlastní zahrádce a po sklizni třeba látkový pytlíček nasušených voňavých bylinek, které nechá v prádelníku.

Sušené kvítky levandule se ale dají velmi nápaditě využít v kuchyni – ochutnala jsem nedávno lahodný čokoládový koláč zdobený levandulí a musím říct, že mě inspiroval k pečení. Není to totiž vůbec složité.

250 g polohrubé mouky

175 g másla

100 g cukru krupice

200 g bílého jogurtu

100 ml smetany na vaření

2 velká vejce

6 lžic medu

1 prášek do pečiva

2 špetky soli

2 lžíce sušené nebo čerstvé levandule

Vezmeme čtvrt kila polohrubé mouky a smícháme s práškem do pečiva. Přidáme půl hrnku kakaa a deset deka cukru. Změklé máslo – 175 gramů – smícháme s velkým bílým jogurtem a pěti lžícemi medu. Přidáme deci šlehačky a dvě lžíce levandulových kvítků a pomalu vmícháváme sypkou směs mouky, cukru a kakaa.

Vymažeme a vysypeme si plech, vlijeme na něj těsto a upečeme při sto šedesáti stupních do vláčna. Upečený koláč můžeme posypat i trochou levandulových kvítků na ozdobu a dát si ho ke kávě.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.