Levandulový koláč
Když se řekne levandule, většinou si představíme lány fialových květů někde daleko ve Francii.
Někdo má také keřík na vlastní zahrádce a po sklizni třeba látkový pytlíček nasušených voňavých bylinek, které nechá v prádelníku.
Sušené kvítky levandule se ale dají velmi nápaditě využít v kuchyni – ochutnala jsem nedávno lahodný čokoládový koláč zdobený levandulí a musím říct, že mě inspiroval k pečení. Není to totiž vůbec složité.
250 g polohrubé mouky
175 g másla
100 g cukru krupice
200 g bílého jogurtu
100 ml smetany na vaření
2 velká vejce
6 lžic medu
1 prášek do pečiva
2 špetky soli
2 lžíce sušené nebo čerstvé levandule
Vezmeme čtvrt kila polohrubé mouky a smícháme s práškem do pečiva. Přidáme půl hrnku kakaa a deset deka cukru. Změklé máslo – 175 gramů – smícháme s velkým bílým jogurtem a pěti lžícemi medu. Přidáme deci šlehačky a dvě lžíce levandulových kvítků a pomalu vmícháváme sypkou směs mouky, cukru a kakaa.
Vymažeme a vysypeme si plech, vlijeme na něj těsto a upečeme při sto šedesáti stupních do vláčna. Upečený koláč můžeme posypat i trochou levandulových kvítků na ozdobu a dát si ho ke kávě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.