Ratatouille s těstovinami
Ratatouille se hrozně složitě píše, protože je to francouzské slovo, ale jídlo je to velmi jednoduché a plné chutí.
Z filmu, pokud jste ho viděli, jste si určitě také odnesli pocit, že v jednoduchosti je krása, a přesně takové je zeleninové Ratatouille.
- 1 lilek
- 2 menší cukety
- 1 červená paprika
- 4 rajčata
- 1 cibule (nemusí být)
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- provensálské koření
- hrst bazalky
- strouhaný parmezán
Základem jsou lilky a cukety, ale také rajčata, červené papriky a koření z kraje, odkud jídlo pochází – z Provence. Lilek i cukety nakrájíme na kolečka a necháme chvíli vypotit. Papriky oloupeme, třeba škrabkou a nakrájíme. Rajčata také oloupeme, stačí je spařit horkou vodou a slupka jde dolů sama.
Když máme zeleninu připravenou, opečeme na olivovém oleji kolečka lilků, která vyjmeme z pánve asi po pěti minutách nebo až zezlátnou, pak vhodíme papriky a cukety a znovu opečeme a vyndáme z pánve.
Teď česnek a koření – vezměte rovnou provensálskou směs a k ní čerstvou bazalku a nakonec rajčata. Po chvíli vrátíme všechnu vyndanou zeleninu do pánve a dosolíme a dopepříme podle potřeby.
Klasické francouzské ratatouille by bylo hotové, ale my si je dnes dáme s těstovinami. Ty jsme si uvařili mezitím bokem, třeba vrtulky, ty se pěkně promíchávají s omáčkami. Při slívání si necháme stranou trochu vody. Přidáme je k zelenině do pánve a důkladně zamícháme. Přihodíme hrst strouhaného parmazánu a podlijeme trochou vody z těstovin. Máme hotovo, a když porci ještě na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou, určitě se po ní jen zapráší.
Související
-
Chřestové risotto
Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.
-
Kopřivový špenát
Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.